Izbor za pjesmu Eurovizije 2022., prijenos finala

11.05.2022.

10:01

Autor: Komunikacije HRT-a

Izbor za pjesmu Eurovizije

Izbor za pjesmu Eurovizije

Foto: Eurosong 2022. / logo

Velika završnica ovogodišnjeg 66. natjecanja za pjesmu Eurovizije održat će se u subotu 14. svibnja s prijenosom na Prvome programu Hrvatske televizije u 21 sat. Prijenos možete pratiti i na Drugom programu Hrvatskoga radija, multimedijskoj platformi HRTi te na našem portalu. Hrvatska predstavnica Mia Dimšić nije se uspjela plasirati u finale Eurosonga u Torinu. Nakon nastupa na prvoj polufinalnoj večeri, Hrvatska nažalost nije dobila dovoljan broj glasova za prolaz. Unatoč Mijinom neprolasku, gledatelji Hrvatske televizije mogli su uživati u odličnom glazbenom showu iz talijanske dvorane Pala Alpitour.

Kao i u dvjema polufinalnim večerima, voditelji će biti svjetski poznata pjevačica Laura Pausini, radijski voditelj Alessandro Cattelan i glazbenik Mika - Michael Holbrook Penniman.

video thumb

Za pobjedu na Eurosongu natječe se 20 zemalja koje su svoj nastup izborile u poluzavršnicama, zatim zemlja domaćin, Italija, koja je to osigurala pobjedom na Eurosongu 2021., kao i još četiri zemlje izravne finalistice: Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka i Španjolska. 

U veliku završnicu Eurosonga 2022. nastupom u prvoj polufinalnoj večeri plasirale su se Švicarska, Armenija, Island, Litva, Portugal, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Nizozemska, a nastupom u drugom polufinalu Belgija, Češka, Azerbajdžan, Poljska, Finska, Estonija, Australija, Švedska, Rumunjska i Srbija. 

Glasovati možete telefonom ili mobitelom na broj 06155 + XX (redni broj pjesme, s tim da pjesme s rednim brojevima od 1. do 9., tipkate kao 01, 02, 03... Dakle, ako želite glasovati za prvu pjesmu, nazovete 06155 01).

Glasovati možete i SMS porukom tako da redni broj pjesme (bez točke) pošaljete na broj 666555. Na primjer, ako želite glasovati za pjesmu pod brojem 1., u tekst poruke upišete 01, a ako želite glasovati za 25. pjesmu, u tekst poruke upišete 25 i pošaljete poruku.

Glasuje se nakon što su sve zemlje nastupile odnosno kada voditelji priredbe to najave.

Cijena poziva iz fiksne mreže iznosi 3,75 kn odnosno 5,06 kn iz mobilne mreže.

Cijena SMS poruke je 3,72 kn. PDV je uključen u cijenu.

Više o glasovanju doznajte na stranicama Teleteksta HRT-a. 

Subota, 14. svibnja na Prvom

Subota, 14. svibnja na Prvom

Foto: Ususret Eurosongu - pozdrav iz Torina / dokumentarni film

Uoči prijenosa finala, u 20:10 na Prvom programu emitiramo Ususret Eurosongu - pozdrav iz Torina.

Tijekom odbrojavanja zadnjih minuta do početka najvećega svjetskog televizijskog glazbenog natjecanja - 66. izdanja Eurovizije u Torinu, u dokumentarnom filmu saznat ćemo što je prethodilo najzabavnijem događaju godine, kako su tekle generalne probe u strogo kontroliranoj dvorani Pala Alpitour, ali i kako su se snalazili glazbenici i njihove delegacije. Je li vladala nervoza prije probe ili su se izvođači uspjeli opustiti u sigurnim rukama vizažista, frizera, krojača koji su im bili na raspolaganju?

HRT-ova vrijedna ekipa zabilježila je zanimljive trenutke, upoznala najvjernije fanove Eurosonga koji štede cijele godine kako bi svoje godišnje odmore proveli zabavaljajući se i iščekujući nastupe svojih omiljenih glazbenih zvijezda.

Upoznat ćemo vas s Torinom, najzelenijim gradom u Italiji, prepunim velikih gradskih parkova i trgova, s više od 50 muzeja i 22 palače obitelji Savoy. Doznat ćemo jesu li građani Torina ipak drugačiji od svojih sunarodnjaka, je li "apericena" najdraži dio njihovog dana, kada se uz ugodno društvo, pokoji zalogajčić i piće opuštaju u kasnim poslijepodnevnim satima.

Novinarka je Zlata Mück, snimateljica Ana Šerić, a urednica Maja Tokić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!