20:20 / 17.03.2021.

Autor: HRT

U Sveton Nediji za križen

Četvrtak, 1. travnja na Prvom

Četvrtak, 1. travnja na Prvom

Foto: U Sveton Nediji za križen / HRT

U četvrtak, 1. travnja na Prvom programu u 11:10 pogledajte emisiju pučke i predajne kulture  U Sveton Nediji za križen (2016.). Običaji pučke pasijske pobožnosti još su uvijek prilično živi na području Dalmacije, pa tako i na otoku Hvaru. 

Četvrtak, 1. travnja na Prvom

Četvrtak, 1. travnja na Prvom

Foto: U Sveton Nediji za križen / HRT

U Svetoj Nedjelji, smještenoj iznad mora, na zapadnim obroncima Hvara, na Veliku se srijedu, primjerice, još uvijek održava baraban, običaj u kojem župljani šibama udaraju po crkvenim klupama, simbolizirajući Isusovo bičevanje.

No, posebno mjesto u pasijskim običajima ovog mjesta zauzima pučka procesija koja se održava tijekom noćnih i ranojutarnjih sati Velikog petka. Njezin je specifikum u tome što, kao jednu od postaja, obuhvaća i spilju visoko postavljenu nad strmim obroncima iznad Sv. Nedjelje, u kojoj se nalaze ostaci augustinskog samostana iz 16., odnosno 18. stoljeća.

 Procesija je dio stare, ali još uvijek žive tradicije, koja svoja nova uporišta nalazi u mladim naraštajima Plažana, kako još nazivaju stanovnike Svete Nedjelje.

Redateljica  Ljiljana Mandić, scenaristi Ljiljana Mandić, Aleksej Pavlovsky, stručni suradnik Vido Bagur, folklorist.

Snimatelji su Tomislav Trumbetaš i Mak Vejzović.

Montažer Damir Đurčević, rasvjeta Vedran Živičnjak, tonski snimatelj Srećko Čabraja, producentica Nera Zembjak.

Urednik emisije je Aleksej Pavlovsky.

Emisiju možete pratiti i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj je videoteci dostupna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!