Udbina: Dan hrvatskih mučenika - misa, prijenos

09.09.2021.

12:43

Autor: HRT

Subota, 11. rujna na Prvom

Subota, 11. rujna na Prvom

Foto: Udbina: Dan hrvatskih mučenika - misa / HRT

U subotu, 11. rujna na Prvom programu u 10:30 pogledajte prijenos mise iz Udbine. I ove će godine brojni hodočasnici iz Hrvatske a i šire doći u Udbinu na proslavu Dana hrvatskih mučenika. On će biti proslavljen svečanim euharistijskim slavljem ispred Crkve Hrvatskih mučenika, koje će predvoditi mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit.

Točno prije 10 godina Crkvu je posvetio kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, ugradivši u oltar moći našeg mučenika bl. Alojzija Stepinca.

Crkva je nastala na ruševinama stare župne crkve sv. Nikole koja je 1949. zapaljena i srušena. Simbol je ukorijenjenosti kršćanstva u Hrvata, znak je njegova identiteta na ovim prostorima i zahvalnosti svim našim mučenicima znanim i neznanim koji su položili život za Krista, za slobodu, mir, domovinu, istinu i pravdu.

Za njezin nastanak zaslužni su sv. Ivan Pavao II., inicijator i promotor gradnje mons. Mile Bogović, prvi gospićko-senjski biskup, pokrovitelji - hrvatski episkopat i Hrvatski sabor, zatim arhitektica Marina Balin Fadejev, te mnogi vjernici donatori iz zemlje i svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!