Udbina: Misa za poginule u Bleiburškoj tragediji i Hrvatskom križnom putu

09.05.2022.

16:46

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U subotu, 14. svibnja, u 12:15 na Prvom programu iz Udbine emitiramo misu za poginule u Bleiburškoj tragediji i Hrvatskom križnom putu. 

Tužna je 77. obljetnica najstrašnijih komunističkih zločina koji su se dogodili većinom nad Hrvatima ali i pripadnicima drugih naroda. Naime, više stotina tisuća civila i vojnika hrvatske vojske bježalo je od partizana potkraj 1944. i početkom 1945. iz istočnih dijelova Hrvatske prema Zagrebu.

Zbjeg se nastavio početkom svibnja prema slovensko-austrijskoj granici. Tamo su očekivali utočište kod savezničkih britanskih snaga koje su zauzele Korušku koja je nakon rata pripadala komunističkom dijelu Europe. Nažalost, umjesto zaštite i utočišta kod Engleza, izbjegli Hrvati bili su prisiljeni predati oružje te su potom bili izručeni partizanima. Prepušteni nemilosti osvetničkih strasti svojih ratnih neprijatelja, poslani su u smrt nakon izručenja na masovnom stratištu ili su bili izloženi polaganoj smrti na dugotrajnim marševima od austrijsko-slovenske granice pa sve do srbijansko-bugarske granice.

Program središnje komemoracije nakon Mirogoja usmjeren je na Udbinu, gdje će ispred Crkve hrvatskih mučenika biti služena misa za sve njih. Ove će godine misu služiti pomoćni đakovačko-osječki biskup mons. Ivan Ćurić. Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a liturgije u ime HBK-a i BK BiH Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu na čelu s dr. Tomislavom Markićem. Pokrovitelj je Hrvatski sabor a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor BiH.

Komentator je Dragutin Siladi, redatelj Neven Mihael Dianežević, a producent Draško Vrgoč

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!