Uhvatiti Lee Miller

16.03.2022.

09:28

Autor: HRT

Nedjelja, 20. ožujka na Trećem

Nedjelja, 20. ožujka na Trećem

Foto: Uhvatiti Lee Miller / dokumentarac

Model za Vogue, muza, neustrašiva ratna fotografkinja - Lee Miller živjela je mnoge živote. Nastao prema fotografijama na kojima je Lee i onima koje je sama snimila, ovaj dokumentarni film, koji slijedi u nedjelju, 20. ožujka, u 23:05 na Trećem, prikaz je revolucionarne umjetnice koja je rušila tabue i opirala se očekivanjima. Lee Miller jedna je od najdojmljivijih ženskih ikona 20. stoljeća.

Njezino je putovanje započelo kada je pozirala ocu fotografu u djetinjstvu, ponekad, kontroverzno, gola. U dvadesetima je pokorila New York kao model u američkom Vogueu, a zatim se zaputila u Pariz gdje je počelo njezino fotografsko naukovanje, pod mentorstvom Man Raya. Muza Mana Raya, Picassov model - Lee Miller odmaknula se daleko od tih uloga i postala je suradnica, kreativno ravnopravna i dio nadrealističkog pokreta na samom vrhuncu. Njezina se karijera profesionalne fotografkinje vinula u visine.

Kada je u Europi izbio rat, Lee Miller se zatekla u Londonu. Radila je kao modna fotografkinja za Vogue u vrijeme rata i počela se baviti novinskom fotografijom. Akreditirala se zatim kao službena ratna fotografkinja za Vogue i otputovala u srce ratom pogođene Europe.

Nedjelja, 20. ožujka na Trećem

Nedjelja, 20. ožujka na Trećem

Foto: Uhvatiti Lee Miller / dokumentarac

Lee i njezin kolega Dave Sherman bili su među prvim novinarima koji su prošli kroz vrata oslobođenog Dachaua. No ono čemu je svjedočila uzelo je danak. Opisana je kao žrtva mira.

Lee Miller svoju je životnu priču pokopala na tavanu svoje kuće u Sussexu. Šezdeset tisuća negativa ondje je skupljalo prašinu dok ih njezin sin nije otkrio nakon njezine smrti. Kako svjedoči njezin kolega Dave Sherman, umrla je uglavnom zaboravljena. Nakon pomnog i dugog rada njezin je sin uspio složiti mozaik nevjerojatne životne priče.

Teresa Griffiths redateljica je dokumentarca Capturing Lee Miller, a odabrala ga je Mira Vočinkić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!