Ukorijenjena Afrika: Div

02.07.2021.

15:24

Autor: HRT

Utorak 13. srpnja na Trećem

Utorak 13. srpnja na Trećem

Foto: Ukorijenjena Afrika / dokumentarna serija

U utorak 13. srpnja na Trećem programu u 18 sati pogledajte dokumentarnu seriju Ukorijenjena Afrika. U planinskoj regiji u Soutpansbergu raste gigantsko drvo, vrsta tisuljevke. U trećoj epizodi, nazvanoj Div, donosim vam priču o tome kako krošnje ovog golemog drveta pružaju dom, hranu i zaklon brojnim biljnim i životinjskim vrstama.

Utorak 13. srpnj ana Trećem

Utorak 13. srpnj ana Trećem

Foto: Ukorijenjena Afrika / dokumentarna serija

Ovo drvo pripada prastaroj vrsti drveća koja ne cvjeta. Umjesto toga razmnožava se putem muških i ženskih češera, ali ne s istog drveta. Plodovima ovoga drveta hrane se razne vrste ptica, kao što je ljubičastokresti turako. Sisavci, kao što su planinski pećinar i Sykesov zamorac, također se penju na drvo i hrane plodovima, dok afrički puh i crvenolica biserka pretražuju tlo u potrazi za otpalim plodovima.

Na vrhu krošnje ptice grabljivice poput krunatih orlova svijaju svoja masivna gnijezda, dok kapski pavijani često traže prenoćište u krošnji ovoga drveta.

Dokumentarnu seriju  ROOTED odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!