Ukorijenjena Afrika: Šuplje srce

02.07.2021.

15:40

Autor: HRT

Četvrtak 15. srpnja na Trećem

Četvrtak 15. srpnja na Trećem

Foto: Ukorijenjena Afrika / dokumentarna serija

U četvrtak 15. srpnja na Trećem programu u 18 sati prikazujemo dokumentarnu seriju Ukorijenjena Afrika. Peta i posljednja epizoda, nazvana Šuplje srce, donosi nevjerojatnu priču o stablu starom osamsto godina koje može izdržati i najsurovije uvjete i koje kukci, ptice i životinje vole više od ijednog drugog... Riječ je o divovskom baobabu. Raste u savani rezervata Malilangwe u južnom Zimbabveu.

Četvrtak 15. srpnja na Trećem

Četvrtak 15. srpnja na Trećem

Foto: Ukorijenjena Afrika / dokumentarna serija

Baobabi su drveće koje može izdržati ekstremne suše tako što pohranjuju vodu u svojim deblima. To ih čini dragocjenim izvorom vode za slonove tijekom sušnijih sezona. Oni otkidaju komade drveta i jedu ih, ali time oštećuju baobab. Srećom, baobab, poznat i pod nazivom "drvo šupljeg srca", s vremenom se oporavi.

Na ovim divovima žive brojni insekti, ptice i sisavci. Male ptice poput pletilja i pčelarica grade svoja gnijezda na granama baobaba, dok veće, kao ugroženi bjeloleđi sup, vole svijati gnijezda u rašljama na vrhu drveta. U deblu obitavaju brojne obitelji vjeverica, kljunorožaca i djetlića. U proljeće, žirafe i razne vrste antilopa hrane se lišćem baobaba. Ima bijele cvjetove slatkasta mirisa koji vise s dugih stapki.

Vjeruje se da drveće baobaba prvenstveno oprašuju letipsi, i to tijekom noći, no nema dokaza da je tomu tako i u Južnoj Africi. Galagiji noću piju nektar iz cvjetova i tako ih oprašuju. Ose i afričke pčele medarice također privlače cvjetovi baobaba. Pčele katkad prave svoja gnijezda u dupljama u deblu. Potkraj ljeta drvo rađa baršunaste plodove. Ovi, vitaminom C bogati plodovi, jedan su od najizdašnijih izvora nutrijenata u cijelom Malilangweu. Za raznošenje sjemena ovoga drveta najviše su zaslužni slonovi i termiti. No danas je baobab ugrožen i to ponajviše zbog širenja stočarstva.

Dokumentarnu seriju ROOTED odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!