Ukradeni poljupci

24.04.2022.

13:15

Autor: HRT

Subota, 7. svibnja na Trećem

Subota, 7. svibnja na Trećem

Foto: Ukradeni poljupci / film

U subotu, 7. svibnja na Trećem programu u 18:35 prikazujemo romantičnu komediju Ukradeni poljupci (BAISERS VOLÉS / STOLEN KISES, 1968.). U glavnoj je ulozi tada dvadesetčetverogodišnji J-P. Léaud kojem je ovo treća od ukupno pet interpretacija Antoinea Doniela (sljedeći mu je nastup bio u filmu Domicile Conjugal iz 1970.), dok su mu partnerice C. Jade i D. Seyrig. Uz sjajan prijam kinopublike u Francuskoj i SAD-u, te priznanje francuskih filmskih kritičara, "Ukradeni poljupci" je 1969. nominiran za nagrade Oscar i Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma na neengleskom jeziku.

Subota, 7. svibnja na Trećem

Subota, 7. svibnja na Trećem

Foto: Ukradeni poljupci / film

Nije čest slučaj da jedan redatelj ima tako prepoznatljiv filmski alter ego kao francuski sineast François Truffaut. Realiziravši 1959. svoj dugometražni prvijenac "Les Quatre cents coups", Truffaut je istodobno predstavio i lik problematičnog adolescenta Antoinea Doinela u čiju je profilaciju unio niz vlastitih karakternih osobina i iskustava iz burne mladosti.

Nakon izvrsno primljenog debija, Truffaut je Antoineov lik koristio u svojim filmovima još nekoliko puta, a jedan je od njih i romantična komedija "Ukradeni poljupci". U odnosu na oporu atmosferu inicijalnog rada iz 1959., "Ukradeni poljupci" je lepršav i optimističan uradak koji brojnim redateljskim postupcima podsjeća na klasične holivudske screwball komedije.

Film naslov duguje stihu iz pjesme "Que reste t'il de nos amours" Charlesa Treneta, a uz vrckavu priču, duhovite dijaloge i znalačku režiju, može se pohvaliti i zadivljujućim snimkama pariških lokacija.

Subota, 7. svibnja na Trećem

Subota, 7. svibnja na Trećem

Foto: Ukradeni poljupci / film

Mladi je Antoine Doinel (J-P. Léaud) upravo nečasno otpušten iz francuske vojske zbog čestog kršenja discipline, pa odlazi kući u Pariz kako bi pronašao posao i otpočeo samostalan život. Ondje ga dočeka djevojka Christine (C. Jade) čiji otac (D. Ceccaldi) pomogne Antoineu da se zaposli kao recepcioner u jednom hotelu.

Međutim, Antoine se nehotice upetlja u privatnu istragu, koju u hotelu vodi detektiv Henri (Henri-Max), te dobije otkaz. Međutim, Henri mu ponudi da radi za njega. Jedan od prvih zadataka bit će mu uhođenje vlasnika prodavaonice cipela Georgesa Tabarda (M. Lonsdale) čija atraktivna supruga Fabienne (D. Seyrig) počne zavoditi zbunjenog Antoinea...

Uloge tumače Jean-Pierre Léaud, Delphine Seyrig, Claude Jade, Michel Lonsdale, Harry-Max, André Falcon, Daniel Ceccaldi, Claire Duhamel, Serge Rousseau.

Scenaristi François Truffaut, Claude de Givray, Bernard Revon, redatelj François Truffaut.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!