Umag: Misa, prijenos

01.04.2022.

11:23

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Na petu korizmenu nedjelju misno slavlje iz župne crkve Uznesenja BDM na nebo predvodit će don Josip Grbac, župnik u Umagu. Umirovljeni je profesor na KBF-u u Zagreb, Teologija u Rijeci, doktor je moralne teologije. Prijenos počinje u 10 sati na Prvom programu.

Umag je naš najzapadniji grad, smješten na zapadnoj obali najvećeg poluotoka na Jadranu - Istre. Udaljen je desetak kilometara od slovenske granice. Ime mu dolazi od lat. riječi humagum, koja potječe od keltskoga magus, što je značilo obrađeno plodno zemljište.

Poslije je stopljeno s lat. humus ili plodno zemljište. Prvi put spominje ga Anonymus Ravenjanin u 7. stoljeća. Župa sv. Peregrina, đakona i mučenika iz 4. stoljeća, datira iz 10. st. Župna crkva Uznesenja BDM na nebo izgrađena je 1760. na ostacima srušene crkve iz 15. st.

U Umagu živi 60% Hrvata, 20% Talijana i ostale nacionalnosti. Gradu Umagu pripadaju 23 naselja. Ukupno je oko 15.000 stanovnika.

Urednik i komentator prijenosa je Dragutin Siladi. Redatelj je Davor Borić - Bubi, a organizator produkcije Luka Zadravec.

Misu pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!