19:54 / 14.07.2021.

Autor: HRT

Umorstva u Midsomeru: Smrt na sporoj stazi

Utorak 27. srpnja na Prvom

Utorak 27. srpnja na Prvom

Foto: Umorstva u Midsomeru / serija

U utorak 27. srpnja na Prvom programu u 15 sati pogledajte 1. epizodu serije Umorstva u Midsomeru. U 14. sezoni ove izvrsne britanske serije vraćamo se u slikoviti Midsomer čija samo naizgled idilična slika skriva brojne intrige, ljubomoru, izdaju i ubojstava.

Utorak 27. srpnja na Prvom

Utorak 27. srpnja na Prvom

Foto: Umorstva u Midsomeru / serija

U prošloj sezoni dobro nam poznati Tom Barnaby konačno je odlučio otići u mirovinu a s brojnim misterijima i zločinima u koštac će se uhvatiti novi viši inspektor, Barnabyjev rođak John, u interpretaciji Neila Dudgeona. Uz pomoć asistenta Bena Jonesa (Jason Hughes) u osam epizoda Barnaby će razriješiti niz zamršenih slučajeva. U ulozi Johnove supruge Sare pojavljuje se Fiona Dolman, patologa Bullarda i dalje tumači Barry Jackson.

Višeg inspektora Johna Barnabyja, u interpretaciji Neila Dudgeona, upoznali smo kao gosta u 13. sezoni (u nastavku "Guillaumeov mač"), a od 14. sezone serije postaje glavni lik. John Barnaby stigao je iz Brightona u kriminalistički odjel midsomerske policije u Caustonu kao zamjena za svog starijeg bratića, višeg inspektora Toma Barnabyja koji je otišao u mirovinu. Diplomirao je psihologiju, zbog čega ga je narednik Jones isprva zadirkivao, ali unatoč neslavnom početku, njih dvojica postat će sjajan tim. Barnaby živi u velikoj tradicionalnoj kući sa ženom Sarom i psom Sykesom.

Zanimljivo je da se Dudgeon u "Umorstvima u Midsomeru" prvi put nije pojavio kao John Barnaby, nego kao ženskar Daniel Bolt, vrtlar u "Vrtu smrti", prvoj epizodi 4. sezone. Fiona Dolman tumači lik Sare Barnaby, supruge Johna Barnabyja. Ravnateljica je mjesne osnovne škole. Za razliku od Joyce, supruge Toma Barnabyja, više je posvećena vlastitoj karijeri, pa nema veliku ulogu u muževim slučajevima.

Utorak 27. srpnja na Prvom

Utorak 27. srpnja na Prvom

Foto: Umorstva u Midsomeru / serija

Više od 130 sumnjivih smrti - od toga 110 ubojstava, šest samoubojstava, pet prirodnih smrti i osam nesreća - zadesilo je Midsomer od početka serije. Kad je pilot epizoda Ubojstva u Badger's Driftu emitirana u ožujku 1997., odmah je zarobila maštu britanske publike. Spojem prelijepih seoskih krajolika, ekscentričnog stanovništva i ubojstava, serija je privukla 13,5 milijuna gledatelja, srušivši rekord gledanosti te godine. Budućnost joj je bila zajamčena.

I ova sezona televizijski je dragulj koji je privukao iznimno velik broj gledatelja diljem svijeta. Likovi serije temeljeni su na junacima romana spisateljice Caroline Graham. Njezinu knjigu Ubojstva u Badger's Driftu, koja je nadahnula seriju, Udruga autora kriminalističkih romana (CWA) izabrala je za jedan od 100 najboljih kriminalističkih romana u povijesti.

Utorak 27. srpnja na Prvom

Utorak 27. srpnja na Prvom

Foto: Umorstva u Midsomeru / serija

NEIL DUDGEON (viši inspektor John Barnaby)

Neil Dudgeon rođen je u Doncasteru, u južnom Yorkshireu. Najpoznatiji je kao televizijski glumac, a najčešće ga gledamo u kriminalističkim serijama.

Prvi put na ekranu se pojavio 1987. Godinu poslije glumio je pilota iz Drugog svjetskog rata Piece of Cake uz Tima Woodwarda, Jeremyja Northama i Nathaniela Parkera.

Dudgeon stalno radi i nikad nije dugo odsutan s malih ekrana. Glumio je mnoge različite uloge na televiziji, filmu i u kazalištu. Televizijske uloge dao je, među ostalim, u serijama Casualty (1991), Frostov pristup (1994), Inspektor Morse (1995), Out of the Blue (1995-1996), Common as Muck (1994-1997), The Mrs. Bradley Mysteries (1998-2000), Umorstva u Midsomeru (2000), Mesija (2001-2005), Ubojstvo u mislima (2002), Sorted (2006), Romanovo carstvo (2007), Nijemi svjedok (2008) i Život Rileyja (2009). Glumio je i u filmovima Bridget Jones: Na rubu pameti (2004) i Rambov sin (2007).


Utorak 27. srpnja na Prvom

Utorak 27. srpnja na Prvom

Foto: Umorstva u Midsomeru / serija

1. epizoda: U Midsomer dolazi novi viši inspektor John Barnaby kojeg šarmantna sela i njihovi osebujni stanovnici zabavljaju. U tradicionalnom ženskom internatu pregaze DJ-a i Barnaby ubrzo otkriva da ubojstvo i prijetvornost nikad nisu daleko. Dok broj mrtvih raste, Barnaby se pita hoće li njegov prvi slučaj biti i posljednji.

Uloge tumače Neil Dudgeon (viši inspektor John Barnaby), Jason Hughes (narednik Ben Jones), Barry Jackson (dr. Bullard), David Warner (Peter Fossett), Edna Doré (baka Brightwell), Susan Engel (Harriet Wingate), Lucy Briers (Jessica Wingate), Tim Dutton (Jamie Cameron).

Scenarij Michael Aitkens, režija Richard Holthouse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!