Urotnik

09.08.2022.

12:15

Autor: HRT

Ponedjeljak, 22. kolovoza na Drugom

Ponedjeljak, 22. kolovoza na Drugom

Foto: Urotnik / film

Povijesnu biografsku sudsku dramu Urotnik ne propustite u ponedjeljak 22. kolovoza u 21:05 na Drugom. Film donosi priču o Mary Surratt, jedinoj ženi optuženoj za sudjelovanje u uroti na suđenju za ubojstvo američkog predsjednika Abrahama Lincolna.

video thumb

Nakon atentata u kojem je 15. travnja 1865. u kazalištu Ford ubijen američki predsjednik Abraham Lincoln, sedam muškaraca i jedna žena uhićeni su pod optužbom za sudjelovanje u uroti za ubojstvo predsjednika te pokušaje ubojstva potpredsjednika Andrewa Johnsona i državnog tajnika Williama H. Sewarda.

Jedina žena među urotnicima je udovica Mary Surratt, 42-godišnja katolikinja i vlasnica prenoćišta u kojem je skupina atentatora predvođena Johnom Wilkesom Boothom pripremala čitavu operaciju. Premda Mary nije neposredno sudjelovala u izvršenju atentata, ona je uhićena kao majka Johna Surratta, jedinog urotnika koji je uspio pobjeći.

Ponedjeljak, 22. kolovoza na Drugom

Ponedjeljak, 22. kolovoza na Drugom

Foto: Urotnik / film

Vlasti predvođene senatorom i odvjetnikom Reverdyjem Johnsonom vjeruju da će sudski proces koji nadzire tajnik za ratna pitanja Edwin Stanton i prijetnja vješanjem njegovoj majci Surratta natjerati na predaju. Obrana optužene povjerena je mladom odvjetniku Fredericku Aikenu, suradniku senatora Johnsona. Frederick je ratni junak i časnik Unije od kojeg se ne očekuju problemi tijekom suđenja. No kad upozna Mary, Frederick će otkriti da je ona ponosna i senzibilna žena koja bi mogla biti i nedužna...

Ponedjeljak, 22. kolovoza na Drugom

Ponedjeljak, 22. kolovoza na Drugom

Foto: Urotnik / film

Ambiciozna i hvaljena povijesna biografska sudska drama je redateljski projekt glasovitoga glumca ("Butch Cassidy i Sundance Kid", "Žalac", "Nemoralna ponuda"), producenta ("Građanska parnica", "Dnevnik s motocikla") i redatelja Roberta Redforda ("Kviz", "Šaptač konjima", "Jaganjci i lavovi"), koji je osim Oscara osvojenog za režiju impresivne drame "Obični ljudi" iz 1980. nagrađen i počasnom Akademijinom nagradom za sveukupan doprinos sedmoj umjetnosti.

Riječ je o zapletom intrigantnom i prilično sugestivno režiranom filmu koji se pričom praktički nastavlja na dvama Oscarima ovjenčanu političku biografsku dramu "Lincoln" Stevena Spielberga.

Redfordov film sa Spielbergovim u dobroj mjeri povezuje i idejna razina, jer dok Spielberg apostrofira superiornost američke demokracije koja je i u najtežim okolnostima sposobna napraviti tako velik civilizacijski iskorak kakav je ukidanje ropstva, Redford naglašava važnost provođenja zakona i služenja pravdi u demokratskom društvu.

Redfordov se film nenametljivo ali jasno angažirano referira i na aktualna zbivanja, te ističe važnost djelovanja zakonskih i političkih društvenih institucija u današnjem kaotičnom američkom društvu u kojem su zbog rata protiv terorizma suspendirana neka građanska prava.

Ponedjeljak, 22. kolovoza na Drugom

Ponedjeljak, 22. kolovoza na Drugom

Foto: Urotnik / film

Naslovne uloge tumače James McAvoy, Robin Wright, Kevin Kline, Evan Rachel Wood, Tom Wilkinson, Alexis Bledel, Danny Huston, Justin Long, Colm Meaney, James Badge Dale, Johnny Simmons, Toby Kebbell i Jonathan Groff.  

Scenarij je napisao James D. Solomon prema priči Jamesa D. Solomona i Gregoryja Bernsteina. 

Biografski film THE CONSPIRATOR snimljen je  2010. godine.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!