Sve pršti od ljubavi

11.11.2021.

11:36

Autor: HRT

Ivan Kožarić

Ivan Kožarić

Foto: Radmila Iva Janković / dokumentarni film

U ponedjeljak, 15. studenoga na Trećem programu u 20:05 pogledajte dokumentarni film Sve pršti od ljubavi. Prošlo je godinu dana od smrti Ivana Kožarića, 15. studenog 2020. U znak sjećanja na velikog umjetnika koji je obilježio hrvatsku umjetničku scenu, emitiramo dokumentarni film nastao 2014. u produkciji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, redateljice Gordane Brzović te scenaristice Radmile Ive Janković.

Film u kratkim crticama kronološki prati važnije događaje iz Kožarićeve radne biografije, od preseljenja u novi atelijer do velike retrospektive koja mu je priređena u Haus der Kunst u Münchenu. O njemu govore njegovi kolege umjetnici, kustosi i dugogodišnji suradnici. 

Ponedjeljak, 15. studenoga na Trećem

Ponedjeljak, 15. studenoga na Trećem

Foto: Sve pršti od ljubavi / dokumentarni film

Antun Maračić, Kožarićev dugogodišnji prijatelj i suradnik, o naslovnoj sintagmi filma kaže: “Kožarićeva opservacija da sve pršti od ljubavi! izazvat će u nama, žiteljima ovog prostora, stoljeća i trenutka, refleksni cinični cerek, no kasnije ćemo možda zastati, osvrnuti se okolo i tražiti gdje to Kožarić vidi navedenu pojavu.

Nije isključeno da ćemo, potaknuti autoritetom te kategorične tvrdnje, pogledati stvari iz nekog dosad nekorištenog, ljudskijeg, prihvatljivijeg ugla, te barem načas promijeniti optiku na vlastitu korist.”

Režija Gordana Brzović, scenarij Radmila Iva Janković, tekst Antun Maračić i Radmila Iva Janković, montaža i glazba Igor Kožić.

Produkcija: MSU, 2014.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!