Večernja zvona

14.04.2022.

08:40

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U petak, 29. travnja, u 22 sata na Trećem programu HTV-a slijedi hrvatski film Večernja zvona, drama Lordana Zafranovića iz 1986.

Politička drama Večernja zvona po mišljenju dijela kritike najcjelovitije je ostvarenje kontroverznog hrvatskog redatelja Lordana Zafranovića (Okupacija u 26 slika, Pad Italije), koji je, većinu devedesetih, proveo u svojevrsnom dobrovoljnom političkom egzilu. Iako je dugo godina bio istaknuti kotačić političkog mehanizma, po mnogima omiljeni redatelj ondašnjih vlastodržaca, Zafranovićeva "Večernja zvona" jedan su od najsubverzivnijih filmova snimljenih u vrijeme komunističkog režima.

Večernja zvona nagrađena su na filmskom festivalu u Puli 1986. godine Zlatnom arenom za režiju i glavnu mušku ulogu, a osvojila su i nagradu publike Jelen. 

Priča prati dvadeset godina u životu jedne građanske obitelji. Radnja se događa u Zagrebu i jednom malom hercegovačkom mjestu. U njezinom je središtu Tomislav K. kojemu su to ujedno najvažnije godine života. Između 1928. i 1948. događaju se goleme društvene promjene, pojavljuju nacizam i komunizam, izbija Drugi svjetski rat. Na kraju tog razdoblja država raskida s istočnim blokom. Svaki od tih događaja ostavlja posljedice na Tomislavov privatni život...

U drami Večernja zvona, snimljenoj 1986. godine prema romanu Mirka Kovača Vrata od utrobe, naslove uloge tumače Rade Šerbedžija, Petar Božović, Ljiljana Blagojević, Neda Arnerić, Miodrag Krivokapić, Kristijan Ugrina, Irfan Mensur, Zijah Sokolović, Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević i Mia Oremović.

Scenarij potpisuju Mirko Kovač i redatelj Lordan Zafranović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!