Velikani hrvatskog glumišta: Boris Buzančić

18.02.2021.

13:21

Autor: HRT

Nedjelja, 28. veljače na Prvom

Nedjelja, 28. veljače na Prvom

Foto: Velikani hrvatskog glumišta / dokumentarna serija

U nedjelju 28. veljače na Prvom u 20:10 slijedi druga sezona dokumentarne serije koja tematizira živote i karijere najvećih hrvatskih glumica i glumaca 20. stoljeća - Borisa Buzančića, Tonka Lonze, Vanje Dracha, Ivice Vidovića, Zdravke Krstulović i Marije Kohn. 

video thumb

Kao istinske zvijezde epohe u kojoj su živjeli, posredstvom teatra i filma obogatili su i oplemenili živote milijuna gledatelja koji ih se i danas sjećaju s ljubavlju i nostalgijom.

Audiovizualna svjedočenja o usponima i padovima tih krhkih umjetničkih bića te arhivski zapisi o načinu na koji su se nosili s turbulentnim stranama svoje profesije i ulogama koje su im obilježile karijere, okosnica su ove šestodijelne dokumentarne serije. Ona donosi presjek životnog puta najvećih imena hrvatske filmske i kazališne umjetnosti te čuva od zaborava biografije velikana hrvatskog glumišta koji su se svojim talentom i antologijskim ulogama zauvijek usjekli u kolektivnu memoriju javnosti.

Prva epizoda posvećena je glumačkom bardu i prvom gradonačelniku Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj, Borisu Buzančiću. Antologijskim ulogama splitskog gradonačelnika Vice Mihanovića u Velom mistu te oca Branka iz obitelji Matić u seriji Veliki i Mali, osvojio je srca TV gledatelja, a svojim nezaboravnim izvedbama u filmskim remek-djelima najvećih imena sedme umjetnosti ušao je u povijest hrvatske i jugoslavenske kinematografije.

O životu i maestralnoj umjetničkoj karijeri jednog od najvećih hrvatskih glumaca svih vremena govore: Ana Lederer, Daniel Rafaelić, Ljubo Šikić, Ksenija Pajić, Dragan Despot, Rade Šerbedžija, Antun Vrdoljak, Vinko Brešan, Boris Miholjević, Bruno Kragić, Miroslav Međimorec, Jakov Sedlar te Ana i Ivan Buzančić.

Autor je Fran Juraj Prižmić, a redatelji Jakov Sedlar i Lordan Zafranović.

Producent je Igor Prižmić, a urednica Nana Šojlev.

Produkcija: Menorah Filma za HRT


video thumb
Galerija
Nedjelja, 28. veljače na Prvom, Foto: Velikani hrvatskog glumišta/dokumentarna serija
Nedjelja, 28. veljače na Prvom, Foto: Velikani hrvatskog glumišta /dokumentarna serijaNedjelja, 28. veljače na Prvom, Foto: Velikani hrvatskog glumišta/dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!