Velike pobjede Domovinskog rata: Otkos 10

17.07.2022.

13:54

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U razdoblju najtežih trenutaka Domovinskog rata, u vrijeme potpunog okruženja Vukovara, najtežih trenutaka Gospića, Karlovca i Zadra, teških borbi oko Vinkovaca i Osijeka, te potpune blokade Dubrovnika, izrasla je jedna od najsjajnijih pobjeda Domovinskog rata - Otkos 10. O njoj pripovijeda dokumentarni film Darka Dovranića Velike pobjede Domovinskog rata: Otkos 10, kojeg prikazujemo u nedjelju, 31. srpnja, u 20:05 na Četvrtom. 

Vojno-redarstvena akcija poznatija pod nazivom "Bilogora '91." započela je pred blagdan Svih Svetih na prostorima Grubišnog Polja, a pokrenulo ju je Zapovjedništvo Zbornog područja Bjelovar u čijem su sastavu bile postrojbe Bjelovara, Daruvara, Virovitice i policijske snage na čelu s bjelovarskim specijalcima "Omega".

U tri dana oslobođen je prostor Bilogore, a operacija je proširena na Papuk i Psunj, te gotovo do rijeke Save. Cilj je bio osloboditi prostor sjeverozapadne Hrvatske i omogućiti nesmetano povezivanje s istočnom Slavonijom, kako bi se spriječilo spajanje Novosadskog i Banjalučkog korpusa tadašnje JNA. Najteža točka obrane bio je Pakrac.

Film iz 2012. godine, Velike pobjede Domovinskog rata: Otkos 10 Darka Dovranića, snimatelja Ivana Meteša i montažera Damira Horvateka, uz arhivske snimke mnogih ratnih izvjestitelja HRT-a, prikazuje tu prvu blistavu oslobodilačku operaciju Domovinskog rata.

Autor glazbe je Mladen Magdalenić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!