Velike svjetske rijeke: Yukon

15.02.2023.

21:22

Autor: HRT

Yukon naziv je treće epizode druge sezone dokumentarne serije Velike svjetske rijeke koju prikazujemo u srijedu, 22. veljače, na Prvom programu u 21:10. U seriji smo prethodno kretali na putovanje uzduž rijeka iz skupine najspektakularnijih vodenih tokova na svijetu - Zambezija i Dunava. Riječ je o pravim krvotocima našeg planeta koji prenose hranjive tvari, omogućuju život biljaka i životinja te hrane naše gradove. 

Srijeda, 22. veljače na Prvom

Srijeda, 22. veljače na Prvom

Foto: Velike svjetske rijeke / dokumentarna serija

Izoliran i neukrotiv, Yukon je pun dojmljive ljepote i opasnih ekstrema. Ljeti taj neumoljivi div urezuje korito dugačko 3200 km, kroz Kanadu i Aljasku. Zimi, pri temperaturi od -50 stupnjeva celzija, postaje rijekom leda.

Ovdje žive grizliji i losovi, risovi i jata lososa. Yukon je u samome srcu ove nepregledne divljine na sjeveru. Od lovaca iz autohtonih naroda do lovaca na blago, prirodna bogatstva Yukona već stoljećima održavaju čovjekov život.

Koje god bilo godišnje doba, od ljetnih poplava, do zimskoga leda, ovo je epska priča o Yukonu, legendarnoj sjevernoameričkoj zaleđenoj rijeci.

Dokumentarnu seriju Earth's Great Rivers 2 odabrala je Mira Vočinkić.

Srijeda, 22. veljače na Prvom

Srijeda, 22. veljače na Prvom

Foto: Velike svjetske rijeke / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!