10:06 / 17.05.2021.

Autor: HRT

Veliki bijeg

Nedjelja, 30. svibnja na Prvom

Nedjelja, 30. svibnja na Prvom

Foto: Veliki bijeg / film

Akcijska ratna drama Veliki bijeg na rasporedu je u nedjelju 30. svibnja na Prvom programu HTV-a u 23:40.

Drugi svjetski rat bijesni na svim bojišnicama i sve je više ratnih zarobljenika, saveznički zarobljenici koji su pokušavali pobjeći premješteni su u strogo čuvani Stalag Luft III pod zapovjedništvom pukovnika Von Lugera. Među njima su američki satnik Virgil 'The Cooler King' Hilts, njegov sunarodnjak poručnik Bob Anthony 'The Scrounger' Hendley, zatim poljski poručnik Velinski, zrakoplovac Louis 'The Manufacturer' Sedgwick, te Britanac Roger 'Big X' Bartlett koji kolegama predloži ambiciozni plan bijega iz zatvora. To je gradnja čak tri tunela...

Nedjelja, 30. svibnja na Prvom

Nedjelja, 30. svibnja na Prvom

Foto: Veliki bijeg / film

Australac Paul Brickhill upravljao je vojnim zrakoplovom koji su nacisti srušili nad Tunisom 1943. nakon čega je odveden u Stalag Luft III u Njemačkoj. Sudjelujući sa svojim kolegama u planu i izvedbi spektakularnog bijega (od 76 bjegunaca slobode su se dokopala samo trojica), Brickhill je o tim uzbudljivim događajima nakon rata napisao knjigu koja je poslužila kao predložak za ovaj film.

Režirao ga je John Sturges (Loš dan u Black Rocku, Obračun kod O.K. korala, Sedmorica veličanstvenih) i postao je jedan od najpopularnijih naslova s tematikom Drugog svjetskog rata. 


Nedjelja, 30. svibnja na Prvom

Nedjelja, 30. svibnja na Prvom

Foto: Veliki bijeg / film

Glumačku ekipu predvodi ikona akcijskih filmova Steve McQueen (Leptir), a uz njega su James Garner (Svemirski kauboji), Charles Bronson (Sedmorica veličanstvenih, Dvanaestorica žigosanih), Donald Pleasence (Ground Zero, Dracula) i oskarovac Richard Attenborough, redatelj filma Gandhi.

Lako pamtljiva glazba djelo je još jednog dobitnika Oscara, Elmera Bernsteina, dok je montaža Ferrisa Webstera donijela filmu THE GREAT ESCAPE iz 1963. jedinu nominaciju za Oscara. Film je nominiran i za Zlatni globus, a S. McQueen nagrađen je kao najbolji glumac na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!