Veliki brodolomi Jadrana

08.01.2021.

11:59

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Serija na atraktivan način prikazuje podvodnu hrvatsku kulturnu baštinu te spaja mitove i legende Jadranskog mora, povijest i prekrasno podmorje. Druga epizoda na rasporedu je u četvrtak na Drugom programu HTV-a u 12:35.
14. siječnja na HRT - HTV 2 u 12:35

Veliki brodolomi Jadrana dokumentarna je serija u šest epizoda o najpoznatijim nesrećama i brodolomima na hrvatskom dijelu Jadrana.

Serija na atraktivan način prikazuje podvodnu hrvatsku kulturnu baštinu. Priče poput legende o Viškoj bitci, najvećoj pomorskoj tragediji "Jadranskom Titaniku" Baronu Gautschu, potapanju poznatoga ratnog broda Szent Istvana, borbama njemačkih i britanskih brodova tijekom Drugog svjetskog rata bit prikazane su atraktivnim snimkama, izjavama preživjelih aktera i svjedoka događaja, povijesnim dokumentima i zapisima, te očima ekipe ronilaca, povjesničara i arheologa koji su kao članovi ekspedicije obišli 20-ak lokaliteta na Jadranu.

Veliki brodolomi Jadrana je uzbudljiv serijal koji spaja mitove i legende Jadranskog mora, povijest i prekrasno podmorje. Serija donosi i ekskluzivne snimke poput onih tijekom potrage za mjestom legendarne Viške bitke.

2. epizoda: TAJNA ČELIČNOG DIVA - POTONUĆE SZENT ISTVANA
Teško bi se mogao naći poznatiji ratni brod koji je potopljen u Jadranu u nekom od ratnih sukoba i bezbrojnih bitaka od austro-ugraskog bojnog broda Szent Istvana, čiji je morski grob magičnom tajanstvenošću oduvijek privlačio brojne istraživačke ekipe. Zaštićen od neželjenih posjetitelja nepredvidivim ćudima otvorenog mora i velikom dubinom, ovaj veliki brod i dalje privlači mnoge ronioce.

Szent Istvan bio je jedan od najmodernijih bojnih brodova austro-ugarske mornarice i u lipnju 1918. trebao je sudjelovati u napadu na "Otrantsku baražu", prepreku koju su snage Antante postavile na ulazu u Jadransko more kako bi spriječile mogući izlazak Austro-Ugarske flote u Sredozemlje. Međutim, Szent Istvan nije dospio daleko od svoje matične pulske luke jer su ga u zasjedi kod otoka Premude dočekala dva talijanska torpedna čamca i potopila.

U Italiji potapanje Szent Istvana smatraju svojim najvećim pomorskim uspjehom, te taj dan slave kao Dan mornarice, dok je Austro-Ugarskoj nagovijestilo njezin skori slom. Ekipi Velikih brodoloma Jadrana na tom se dijelu ekspedicije pridružio i Mario Saletto, legendarni novinar Hrvatske televizije i autor poznate dokumentarne serije Tajne Jadrana.

Autori su Danijel Frka i Marino Brzac, redatelj Davor Šarić, suredateljica i montažerka Dana Budisavljević, a producent Robert Tomljenović.

Produkcija:  Ring multimedia

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!