Veliki majstor

20.01.2023.

15:39

Autor: HRT

Ponedjelja, 30. siječnja na Trećem

Ponedjelja, 30. siječnja na Trećem

Foto: Veliki majstor / film

Biografska akcijska drama o životu velemajstora kungfua Ipu Manu koji je popularizirao ovu borilačku vještinu te bio učitelj slavnom Bruceu Leeju. Ne propustite u ponedjeljak, 30. siječnja na Trećem u 23:10 film Veliki majstor, koji prikazujem u ciklusu Filmova Wong Kar-waija.

Ip Man, mladi imućan čovjek s juga Kine, vrlo talentiran u borilačkim vještinama i samozatajan, upoznaje majstora Gonga iz sjeverne Kine koji je zadivljen njegovom vještinom. No uslijed japanske invazije zemljom zavlada bijeda, Ip Man zapada u siromaštvo te je prisiljen odseliti se u Hong Kong. Nakon smrti, majstora Gonga naslijedi njegova kći Gong Er, nasljednica očevih vještina, ali sa svojim stavom i načinom razmišljanja.

Kar Wai Wong, redatelj kultnih filmova izuzetnog vizualnog senzibiliteta više je od 15 godina pripremao film "Veliki majstor", biografiju o velemajstoru kungfua kojem su tradicija, ponos i disciplina bile temeljna snaga.

"Veliki majstor" je ujedno i saga o Kini tijekom prve polovice prošlog stoljeća uoči japanske invazije, nakon nje te pada posljednje kineske dinastije. Filmom dominiraju kadrovi nezasićenih boja i mekanih obrisa, a djelo su vrsnog snimatelja Philippea Le Sourda.

Ponedjlejak, 30. siječnja na Trećem

Ponedjlejak, 30. siječnja na Trećem

Foto: Veliki majstor / film

Iza fascinantne koreografije scena borilačkih vještina krije se ime Woo-ping Yuena čiji smo rad imali prilike vidjeti u filmovima "Kung Fu" i "Kill Bill 2" dok su u glavnim ulogama velika zvijezda Ziyi Zhang (Tigar i zmaj, Musa, Heroj, Kuća letećih bodeža) i Tony Chiu Wai Leung kojemu je ovo već sedma suranja s Wongom te koji je, trenirajući za ulogu, čak dvaput slomio ruku.

Film je bio nominiran za Oscara u dvije kategorije - kostimi (William Chang) i fotografija (Philippe Le Sourd) - te osvojio mnoge nagrade i priznanja na azijskim festivalima.

U filmu glume loge Tony Chiu Wai Leung, Ziyi Zhang, Hye-kyo Song, Jin Zhang, Chen Chang, Qingxiang Wang, Cung Le, Hoi-Pang Lo

Film GRANDMASTER / YI DAI ZONG SHI snimljen je 2013. godine. 

Urednik je Dean Šoša. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!