12:00 / 29.08.2021.

Autor: HRT

Veronica Guerin

Ponedjeljak, 13. rujna na Drugom

Ponedjeljak, 13. rujna na Drugom

Foto: Veronica Guerin / film

U ponedjeljak, 13. rujna, na Drugom programu u 21:25 ne propustite biografski film/triler Veronica Guerin.

video thumb

Veronica Guerin novinarka je Sunday Independenta. Piše o crkvenim skandalima i gospodarskoj korupciji. Žustra je, puna energije i entuzijazma, voli svoj posao, ali joj sve što je do tada radila počne izgledati besmisleno kad se u siromašnoj dablinskoj četvrti suoči s problemom ovisnosti. I dječaci i djevojčice prostituiraju se da bi nabavili heroin. Veronica je zgrožena i, iako je svi upozoravaju da se upušta u preopasne stvari, odluči doći do samog vrha narkomanske piramide...

Godine 1994. u Irskoj broj zločina povezanih s drogom bio je veći nego ikada. Bilo je 15.000 registriranih ovisnika o heroinu, a velik broj umrlih bio je mlađi od 15 godina. Te godine Veronica Guerin odlučila je istražiti tko su ključne figure u narkomanskom lancu. Ubili su je 19. lipnja 1996. godine.

Svi u Irskoj sjećaju se gdje su bili u trenutku kad su čuli da je Veronica Guerin ubijena. U pogrebnoj povorci pratio ju je cijeli grad. Samo tjedan dana nakon njezine smrti u Irskoj je donesen zakon po kojemu država može oduzeti imovinu onima koji su makar samo pod sumnjom da trguju drogom, a svi glavni vođe uhićeni su i kažnjeni. Nakon njezinih članaka u protestnim marševima sudjelovale su tisuće ljudi. Stopa zločina je pala.

Ponedjeljak, 13. rujna na Drugom

Ponedjeljak, 13. rujna na Drugom

Foto: Veronica Guerin / film

U američko-irsko-britanskom filmu VERONICA GUERIN iz 2003. godine glume Cate Blanchett, Gerard McSorley, Ciarán Hinds, Brenda Fricker, Barry Barnes i drugi.

Carol Doyle i Mary Agnes Donoghue napisale su scenarij prema priči Carol Doyle. Ostvarenje je režirao Joel Schumacher.

Film Veronica Guerin na IFTA-u 2003. dobio je Nagradu publike kao najbolji irski film; na Festivalu političkog filma u SAD-u dobio je glavnu nagradu; u San Sebastianu nagradu solidarnosti. Cate Blanchett nominirana je za Zlatni globus i niz drugih nagrada za ulogu Veronike. Malu epizodnu ulogu u filmu ima velika muška zvijezda Colin Farrell, koji je dobio MTV-jevu nagradu za filmsku ulogu.

Ponedjeljak, 13. rujna na Drugom

Ponedjeljak, 13. rujna na Drugom

Foto: Veronica Guerin / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!