17:11 / 11.06.2021.

Autor: HRT komunikacije

Vrana

 25. lipnja na Prvom

25. lipnja na Prvom

Foto: Vrana / HRT

Američki film Vrana prikazujemo u petak, 25. lipnja na Prvom programu u 22:55.

video thumb

"Vrana" (THE CROW) je kultni status stekla osebujnom darkerskom ikonografijom i dizajnom, ali i tragičnom sudbinom glavnog glumca Brandona Leeja, koji je nesretnim slučajem, pod ne baš jasnim okolnostima, u 28. godini izgubio život pri samom kraju snimanja. Kao da je tužna sudbina njegova oca, legendarnog kralja borilačkih filmova Brucea Leeja, čija je smrt u 32. godini ostala ovijena velom nepoznanica, prešla i na njega. Redatelj Alex Proyas kasnije je snimio, također u žanru fantastike, podjednako zanimljiv film "Grad tame", a u prvu ligu hollywoodskih redatelja plasirao se slobodnom obradom motiva znanstveno-fantastične proze Isaaca Asimova "Ja, robot".

25. lipnja na Prvom

25. lipnja na Prvom

Foto: Vrana / HRT

Staro vjerovanje kaže da vrana odvodi duše preminulih u svijet mrtvih. Ponekad vrana mrtve može vratiti u svijet živih. Eric (B. Lee) i Shelly (S. Shinas) trebali su se vjenčati na samu Noć vještica, ali noć prije nju su silovali i nasmrt pretukli, a njega ubili nožem i hicima iz pištolja kriminalci u službi Tipa Dollara (M. Wincott). Godinu dana poslije vrana oživljava Erica i on se želi osvetiti ljudima koji su uništili njegovu i Shellynu sreću. Na tom putu pomoć će mu pružiti djevojčica Sarah (R. Davis) koja je njemu i Shelly bila kao vlastita kći, te policijski narednik Albrecht (E. Hudson) ...


Glavne uloge tumače Brandon Lee, Rachelle Davis, Ernie Hudson, Michael Wincott, Bai Ling, Sofia Shinas. Scenaristi su David J. Schow i John Shirley (prema stripovima Jamesa O'Barra). Režiser je Alex Proyas, a godina proizvodnje:  1994.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!