Vrhovima južnog Velebita: Od Anića do Kolede

19.06.2021.

15:31

Autor: HRT

Subota, 3. srpnja na Četvrtom

Subota, 3. srpnja na Četvrtom

Foto: Vrhovima južnog Velebita / dokumentarna serija

U subotu 3. srpnja na Četvrtom programu u 18:25 emitiramo 4. epizodu dokumentarne serije Vrhovima južnog Velebita.

Vraćamo se u proljeće. Prvi je svibnja, a Paklenica je puna posjetitelja. Odlučujemo se popeti na najpoznatiju alpinističku stijenu Anića kuk. Naravno, idemo planinarskim, a ne alpinističkim putem.

Proljeće je u punom jeku, pa sve cvjeta i zeleni se. Uspon na Anića nije jednostavan, premda se radi o samo 700 metara visine. No nagrada za trud prekrasan je pogled na sve četiri strane svijeta.

Sljedeći dan krećemo na žešću avanturu: još jedan Babin vrh, onaj pokraj Svarunova Svetog brda. To je treći vrh po visini, a posvećen je bogomajci Vidi, odnosno Koledi. S Libinja, preko Vlaškog grada do Koledina vrha, a usput prelazimo još neke neimenovane kote više od 1700 metara. Tu je i Ivin vrh, ali je vjerojatnije to bio Vilin vrh, koji je pripadao Zorani, vili Velebita, jer su pod njim i Vilenska vrata.

Ulazimo u zasnježeni dio jer na ovim visinama proljeće još nije počelo. Ostao nam je još samo jedan zadatak do ispunjenja plana - Sveto brdo.

Scenarist i redatelj je Darko Dovranić, montažer Jadranko Kakša, snimatelj Dinko Denona, skladatelj Mladen Magdalenić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!