Vrijeme aretejsko

17.08.2022.

13:10

Autor: HRT

Četvrtak, 25. kolovoza na Trećem

Četvrtak, 25. kolovoza na Trećem

Foto: Vrijeme aretejsko / dokumentarni film

Film Lade Džidić Barić "Vrijeme aretejsko", koji govori o fenomenu predstave "Aretej", ne propustite u četvrtak, 25. kolovoza, u 21 sat na Trećem programu HTV-a.  

Prije pedeset godina, 20.8.1972. godine na Dubrovačkim ljetnim igrama održana je premijera predstave "Aretej" Miroslava Krleže u režiji Georgija Para. Uoči premijere ništa nije bilo naklonjeno ovom kazališnom pothvatu. No, pokazalo se da će upravo ova predstava postati jedan od najvećih uspjeha Dubrovačkih ljetnih igara i najdugovječnija predstava Igara koja je na repertoaru ostala trinaest godina.

video thumb

Nastala je u neizvjesnom ozračju nakon promjena koje su kao posljedica sloma Hrvatskoga proljeća pogodile i Dubrovačke ljetne igra. Nakon ostavki i smjene dotadašnjeg vrlo uspješnog rukovodstva, na čelo Dramskog programa Igara dolazi Marijan Matković koji za manje od tri mjeseca mora "spasiti" program. Na prijedlog Georgija Para, Matković vrlo hrabro pristaje da na program, kao jedinu premijeru, postave dramu Miroslava Krleže "Aretej ili legenda o svetoj Ancili, rajskoj ptici". Hrabro, jer nakon dugo iščekivanoga "Areteja", novog Krležinog dramskog djela, te trostruke premijere 1959. u Zagrebu i Beogradu i u Ljubljani 1960. godine, ta drama nije izvođena desetak godina, ocjenjena kao scenski neizvediv, teško prohodan dramski esej. 

Ibrica Jusić

Ibrica Jusić

Foto: Vrijeme aretejsko / dokumentarni film

O okolnostima pod kojima je predstava stavljena na repertoar, o njezinom nastajanju, od izbora prostora u kojem će se igrati do načina igre te režijskoj koncepciji. Sve je to oslobodilo Krležin tekst i u isprepletanju kazališta i zbilje predstava je ostala primjer ambijentalnoga kazališta nakon čega će se govoriti o "Areteju na Bokaru" kao prije te 1972. godine "Hamletu na Lovrijencu". Naslov filma preuzet je naslov eseja vrhunskog kazališnog kritičara Dalibora Foretića iz 1972. godine u kojem detaljno piše o "Areteju" - bajci o rasulu naše civilizacije. Vrijeme je polazišna odrednica ove predstave: Krleža nas u svojoj drami odvodi u dva vremenska razdoblja, radnja se zbiva 1938. godine uoči Drugog svjetskoga rata u talijanskom ljetovalištu Castelcaprino i u trećem stoljeću u doba rimskoga imperatora u kući liječnika Areteja.

Za ovaj hod kroz vrijeme Paro je odabrao tvrđavu Bokar koja je kroz pet scenskih prostora, za pet scenskih Krležinih slika, postala idealna pozornica za ovu priču. Ujedno, uvedene su dvije postave, paralelno u razmaku od oko sat vremena igrane su dvije predstave, jedna za drugom, poput svojevrsne fuge, kanona. 

Neva Rošić i Lada Džidić Barić

Neva Rošić i Lada Džidić Barić

Foto: Vrijeme aretejsko / dokumentarni film

Publika je postala sudionikom predstave jer je, hodajući za glumcima, nesvjesno poput turista na proputovanju pratila dramatična zbivanja pomiješana među glumcima. U dvije postave pet glumaca je bilo različito, a ostali su matematičkom točnošću igrali čas u jednoj čas u drugoj postavi. Pa ipak sve se doimalo poput ležernoga hoda kroz mondeno ljetovalište i dramatičnog otrežnjenja u rimskom mračnom podrumu.

Ovim filmom pokušali smo približiti priču o predstavi koje je ostala upamćena kao vrhunac ambijentalnoga teatra ne samo u Dubrovniku. Iz razgovora s glumcima koji su igrali u predstavi, statistima, publikom, kazališnim kritičarima i teatrolozima slagali smo slagalicu o iznimnom pothvatu tog ljeta koji je ostao zapisan u kazališnim raspravama, ali i među pukom koji do danas prepričava scene, naizust govori dijelove Krležinih rečenica koje od tada više ne zvuče teško, hermetično i teško prohodno.

Od vrhunskih glumaca spomenimo samo pet glumaca s premijere u obje postave: Tonko Lonza, Miše Martinović, Neva Rošić, Milka Podrug Kokotović, Božidar Boban, Relja Bašić, Đuza Stojiljković, Đorđe Jelisić, Branko Pleša, Rade Marković.  

Milka Podrug Kokotović i ekipa

Milka Podrug Kokotović i ekipa

Foto: Vrijeme aretejsko / dokumentarni film

U emisiji sudjeluju: Milka Podrug Kokotović, Neva Rošić, Ibrica Jusić, Ivica Boban, Dinka Jeričević, Želimir Mesarić, Maro Martinović, akademik Boris Senker, Dora Ruždjeka Podolski, Hrvoje Ivanković, Đuro Market, Nikša Šimunović, Renata Andjus, Neno Marčinko.

Scenaristica, redateljica i urednica je Lada Džidić Barić. Direktor fotografije je Damir Petričić, majstor montaže Mladen Radaković, a autorica glazbe Eva Kalogjera

Dokumentarni film "Vrijeme aretejsko" možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.  

Milka Podrug Kokotović

Milka Podrug Kokotović

Foto: Vrijeme aretejsko / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!