Vrijeme je za jazz: Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a - 2021.

06.07.2022.

18:20

Autor: HRT

Vrijeme je za jazz

Vrijeme je za jazz

Foto: HTV / HRT

Ciklus koncerata pod nazivom Nove skladbe za jazz orkestar postao je jedan od najvažnijih projekata Jazz orkestra HRT-a. Osim što je kroz suradnje s raznim autorima proširio svoj repertoar i povremeno nastavio izvoditi neka od njihovih djela, Orkestar je potaknuo trend pisanja glazbe za big band. U četvrtak, 14. srpnja, u 18:35 na Trećem emitiramo emisiju Vrijeme je za jazz; koncert Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a održan u Studiju Z. Bajsić 13. studenoga 2021. godine.

Trubač i autor Marko Šolman odabrao je skladbe koje je napisao nadahnut stvaralaštvom orkestara Fletchera Hendersona i Dukea Ellingtona iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća. Radi se o tzv. jungle zvuku koji je Šolman prilagodio suvremenom bigbendaškom miljeu. Glazba tog razdoblja visoko je energična i reflektira ludilo u doba američke prohibicije, ponekad s prizvukom orijentalne glazbe.

Trombonist i skladatelj Hrvoje Štefanić predstavio se posvetom velikanu jazza, trubaču, skladatelju i aranžeru Thadu Jonesu ali i djelima koja su nadahnuta melodijama i napjevima modalnog karaktera i folklorom Podravine, no ostvarena kroz zvukove i groove suvremenog jazza, rocka i psihodelije. Radi se o spoju arhaičnog i suvremenog.

Gitarist i skladatelj Bruno Mičetić za ovaj je koncert odabrao skladbe koje je sa svojim kvintetom za svoje albume snimio tijekom nekoliko posljednjih godina, a koja donose spoj funka, rocka, latina i jazza, za ovu prigodu prilagođena izvedbama s big band formacijom.

Urednica emisije je Melanija Pović Jagarinec.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!