15:12 / 01.02.2021.

Autor: HRT - RJ Marketing i Komunikacije

Vrtovi dinastije Habsburg

Subota na Drugom

Subota na Drugom

Foto: Vrtovi dinastije Habsburg/dokumentarna serija

Od subote, 6. veljače na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 11 sati počinjemo s prikazivanjem dokumentarne serije Vrtovi dinastije Habsburg: Hortikulturalna raskoš Beča.

Habsburško-lotarinška dinastija ubrajala se stoljećima među najveće vladarske dinastije Europe, pa čak i svijeta, i njezino je carstvo, barem neko vrijeme, bilo toliko veliko da "Sunce ondje nikad nije zalazilo". Vladavina i djelovanje Habsburgovaca ogledaju se, među ostalim, u jedinstvenim graditeljskim remek-djelima, kao i u nebrojenim vrtovima i perivojima.

Od Franje I., zvanog Cvjetni car, do njegove braće, nadvojvodâ Karla, Ivana i Antuna te njegovih sinova i kćeri, kao što su car Ferdinand I. ili princeze Marija Lujza ili Leopoldina, botanika je dinastiji tijekom svih naraštaja imala nadasve važnu ulogu.

Subota na Drugom

Subota na Drugom

Foto: Vrtovi dinastije Habsburg / dokumentarna serija

Druženje s biljem nije se odnosilo samo na domaće vrste. Već u 18. stoljeću Habsburgovci su svoje botaničare svako malo slali na istraživačka putovanja, što je rezultiralo egzotičnom biljnom raznolikošću koja očarava još i danas.

U vrtovima i perivojima može se naći sve, od ružičnjaka, uzgajališta voćaka i zbirki kaktusa, do uzorne poljoprivrede. Ovaj nas film vodi na zanimljivo putovanje kroz taj rajski svijet zelenila, od engleskog krajobraznog vrta do francuskoga geometrijskog vrta, i pritom ustanovljuje da je perivoj gotovo uvijek zrcalo svoga vremena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!