Vukovarski junak Blago Zadro

14.11.2021.

18:47

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U četvrtak, 18. studenoga, u 15:50 na Prvom emitiramo dokumentarni film Vukovarski junak Blago Zadro.

Dana 16. listopada 1991. godine poginuo je prvi hrvatski general Blago Zadro. Rođen je 31. ožujka 1944. godine, a taj dan u njegovom rodnom Ledincu u Hercegovini dan je sjećanja na legendarnog vukovarskog zapovjednika.

Od svoje desete godine Blago Zadro živio je u Vukovaru, odnosno Borovu Naselju, gdje je i poginuo 1991. predvodeći suborce u obrani kućnoga praga. Malo je junaka Domovinskoga rata koji su tako visoko na Oltaru Domovine, a opet tako malo o njima znamo. Uz Blagu Zadru u obrani Vukovara i Hrvatske borila su se i dvojica njegovih sinova. Stariji Robert kao dobrovoljac je 1992. godine otišao u Hercegovinu te poginuo na Kupresu, ni 50 kilometara zračne linije od rodne kuće svoga oca.

Film je priča o obitelji Blage Zadre. Uz suprugu Katicu i majku Milu u filmu govore sin Tomislav te braća Pavo i Stanko. Korišteni su arhivski VHS materijali iz obiteljske zbirke i zbirke Tomislava Merčepa te Hrvatske televizije. O Blagi kao zapovjedniku govore samo njegovi suborci s Trpinjske ceste.

Autor dokumentarnog filma iz 2004. godine je Darko Dovranić, a snimatelj je Branko Cahun. Film je dostupan i u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!