15:04 / 20.03.2021.

Autor: HRT

Vukovarski junak Blago Zadro

Srijeda, 31. ožujka na Drugom

Srijeda, 31. ožujka na Drugom

Foto: Vukovarski junak - Blago Zadro / dokumentarni film

U srijedu, 31. ožujka na Drugom programu u 16:40 ne propustite dokumentarni film Vukovarski junak Blago Zadro (2004.). Film Darka Dovranića priča je o obitelji Blage Zadre. Uz suprugu Katicu i majku Milu u filmu govore sin Tomislav te braća Pavo i Stanko. Korišteni su arhivski VHS materijali iz obiteljske zbirke i zbirke Tomislava Merčepa te Hrvatske televizije. O Blagi kao zapovjedniku govore samo njegovi suborci s Trpinjske ceste.

Prvi hrvatski general Blago Zadro rođen je 31. ožujka 1944. godine. Taj dan u rodnom Ledincu u Hercegovini dan je sjećanja na legendarnog vukovarskog zapovjednika.

Od svoje desete godine Blago Zadro živio je u Vukovaru, odnosno Borovu Naselju, gdje je i poginuo 16. listopada 1991. predvodeći suborce u obrani kućnoga praga. Malo je junaka Domovinskoga rata koji su tako visoko na Oltaru domovine, a opet tako malo o njima znamo.

Uz Blagu Zadru u obrani Vukovara i Hrvatske borila su se i dvojica njegovih sinova. Stariji Robert kao dobrovoljac je 1992. godine otišao u Hercegovinu te poginuo na Kupresu, ni 50 kilometara zračne linije od rodne kuće svojega oca.

Autor je Darko Dovranić, a snimatelj Branko Cahun.

Dokumentarni film pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci je i dostupan.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!