08:43 / 08.04.2021.

Autor: HRT

Pojilište - Afrička životinjska oaza

Petak, 23. travnja na Drugom

Petak, 23. travnja na Drugom

Foto: Pojilište - Afrička životinjska oaza / dokumentarna serija

U petak, 23. travnja na Drugom programu u 20:05 ne propustite 1. epizodu dokumentarne serije Pojilište - Afrička životinjska oaza (Waterhole: Africa's Animal Oasis).

Pojilišta su od životne važnosti za afrički ekosustav. To su oaze pune života, u kojima se susreću slonovi, lavovi, leopardi i stotine drugih vrsta životinja i nadmeću se za vodu. Ali malo se zna o načinu na koji pojilišta održavaju toliko života.

Prirodoslovna jedinica BBC Studija surađuje s rezervatom divljih životinja Mwiba u Tanzaniji kako bi izradila prvo pojilište na svijetu s ugrađenom posebnom opremom za snimanje.S pomoću dopola uronjenih kamera zaštićenih od vremenskih prilika i upravljanih na daljinu, koje snimaju bez prestanka, Chris Packham i biologinja Ella Al-Shamahi žele otkriti složenu dinamiku pojilišta.

video thumb

Snimaju tijekom šest mjeseci kako bi stekli jedinstveni uvid u život nekih od najpoznatijih životinja u Africi i otkrili sve važniju ulogu vode u vrijeme kad se Afrika i njezin divlji svijet suočavaju sa sve jačim djelovanjem klimatskih promjena.

U sklopu revolucionarnog prirodno-povijesnog događaja Chris Packham i Ella Al-Shamahi opremaju posebno izrađeno pojilište kamerama kako bi otkrili živote afričkih životinja kao što još nikad dosad nije učinjeno.

Vlada sušna sezona, najteže doba godine, kada prirodni izvori postaju opasno oskudni. Novo je pojilište ispunjeno održivom podzemnom vodom i otvoreno je za klijente. Koje će životinje doći do novonastalog izvora vode, kako će se njime koristiti i hoće li dijeliti?

Produkcija: BBC

Odabrala je Mira Vočinkić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!