16:28 / 13.05.2021.

Autor: HRT

Priče iz prošlosti

Ponedjeljak, 24. svibnja na Trećem

Ponedjeljak, 24. svibnja na Trećem

Foto: Yesterday's Story / dokumentarna serija

U ponedjeljak, 24. svibnja na Trećem programu od 18:30 ne propustite 3. i 4. nastavak dokumentarne serije Priče iz prošlosti (Yesterday's Story).

3. epizoda: Nekad davno u drevnom Pekingu često su se mogli čuti glasni povici. Odjekivali su ulicama i uličicama, posebno onim zabitima. Mnogi su mali trgovci izvikivanjem nastojali privući kupce i prodati svoju robu ili zanatske proizvode.

Promjenom intonacije i ritma dočaravali su različite osjećaje. Ova vrsta povika, po svom jeziku, ritmu i sadržaju karakteristična za stari Peking, odražava običaje naroda Han.

video thumb

Poznata još i kao huosheng, jedinstvena je kulturna baština naroda Han u Pekingu. U stara vremena, bio je to jedini način da mali trgovci i piljari na dnu društvene ljestvice, koji su radili u zabitim pekinškim uličicama, privuku kupce i prodaju robu.

Ponedjeljak, 24. svibnja na Trećem

Ponedjeljak, 24. svibnja na Trećem

Foto: Yesterday's Story / dokumentarna serija

4. epizoda: Slikar napušta grad i postaje poljoprivrednik kako bi se bavio drugim oblikom umjetnosti. U očima stranaca on je luđak, a u očima svoje obitelji čudak. No on se nimalo ne kaje.

Posvetio se obradi zemlje i uzgoju tikvi koje zatim ukrašava i pretvara u najljepša i najdragocjenija umjetnička djela. Iza male tikve krije se više od 30 godina usamljenosti i ustrajnosti jednog čovjeka, kao i trenuci beznađa i sreće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!