Za dolar više

01.01.2022.

12:35

Autor: HRT

Nedjelja, 23. siječnja na Drugom

Nedjelja, 23. siječnja na Drugom

Foto: Za dolar više / film

Drugi dio "dolarske trilogije" Sergia Leonea, Za dolar više, na rasporedu je u nedjelju, 23. siječnja, u 20:05 na Drugom programu HTV-a. Upravo radom na špageti-vesternima Clint Eastwood je kao "hladnokrvni čovjek s pištoljem, ali bez imena" i cigaretom u kutu usana, postigao svjetsku slavu.

video thumb

Banda divljih desperadosa terorizira teritorij New Mexica. Na njezinu je čelu zloglasni El Indio za kojim su vlasti raspisale tjeralicu s nagradom od tada fantastičnih deset tisuća dolara koje će dobiti onaj tko ga dovede živog ili mrtvog. Okrutnom se zločincu nitko ne usudi stati na put. Ipak, pojavljuju se dvojica iskusnih lovaca na glave, tajanstveni Pukovnik i osamljeni revolveraš Cavanagh. Isprva konkurenti, njih dvojica će se na kraju udružiti i postati partneri u pogibeljnoj potjeri za El Indiom...

Nedjelja, 23. siječnja na Drugom

Nedjelja, 23. siječnja na Drugom

Foto: Za dolar više / film

Za dolar više drugi je dio "dolarske trilogije" Sergia Leonea (prvi je Za šaku dolara, a treći Dobar, ružan, zao). Za šaku dolara (1964.) prvi je europski špageti-vestern, inačica žanra koji se do tada smatrao isključivom svojinom američke kinematografije.

Pretjerano naglašavajući žanrovske konvencije i obrasce (sukob dobra i zla, ritualne dvoboje, motiv osvete, motiv osamljenog stranca koji stiže u grad), podžanr vesterna izazvao je svojevrstan šok, ali i oživio sam izvornik u trenutku kad je žanr vesterna posustajao.

U tom su filmu kritičari vidjeli i snažan utjecaj Kurosawine Tjelesne straže. Film Za dolar više snimljen je godinu kasnije, a 1966. i film Dobar, ružan, zao. Tim će filmovima Leone steći nepodijeljeno priznanje kritike. Beskompromisna istraživanja žanrovskih granica okrunio je monumentalnim filmom Bilo jednom u Americi (1984.).

Nedjelja, 23. siječnja na Drugom

Nedjelja, 23. siječnja na Drugom

Foto: Za dolar više / film

Leoneovi špageti-vesterni značili su prekretnicu za Clinta Eastwooda, a rad na tim filmovima svjetsku će slavu donijeti i skladatelju Enniju Morriconeu.

U talijansko-njemačko-španjolskom filmu iz 1965. godine uz Clinta Eastwooda glume Lee van Cleef, Gian Maria Volonté, Mara Krupp, Luigi Pistilli, Klaus Kinski i drugi. Scenaristi su redatelj Sergio Leone i Fulvio Morsella.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!