Za dva kovčega slave - Karlo Metikoš

02.02.2022.

09:48

Autor: HRT

Ponedjeljak, 7. veljače na Trećem

Ponedjeljak, 7. veljače na Trećem

Foto: Za dva kovčega slave - Karlo Metikoš / dokumentarni film

Dokumentarni film Za dva kovčega slave portret je Matta Collinsa, hrvatskoj javnosti poznatijeg kao Karla Metikoša. Film prikazujemo u ponedjeljak 7. veljače u 20:05 na Trećem programu HTV-a.

Kao mlad i neshvaćen roker početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća uputio se u Pariz s dva kovčega i svega nekoliko dolara u džepu. Ubrzo u Parizu prepoznaju njegov pjevački talent te pod imenom Matt Collins postiže svjetsku slavu. Povratkom u Hrvatsku i sudbonosnim susretom s velikom ljubavi Josipom Lisac odustaje od pjevačke karijere i posvećuje se komponiranju.

Hrvatsku glazbu zadužio je Dnevnikom jedne ljubavi, antologijskim albumom yu-rocka, a potom i prvom domaćom rock-operom Gubec-beg.

Ponedjeljak, 7. veljače na Trećem

Ponedjeljak, 7. veljače na Trećem

Foto: Za dva kovčega slave - Karlo Metikoš / film

Stvaralaštvo Karla Metikoša u daljnjem radu prekinula je prerana smrt početkom devedesetih, a Hrvatska radiotelevizija dokumentarnim filmom "Za dva kovčega slave" gledatelje će podsjetiti na glazbenu ostavštinu kojom nas je obogatio te kojom je zadužio hrvatski kulturno-glazbeni prostor. Život i rad Matta Collinsa/Karla Metikoša upoznat ćemo kroz sjećanja i osvrte Josipe Lisac, Siniše Škarice, Nikše Bratoša, Predraga Popovića, Lele Kaplowitz i Zvjezdana Ružića.

Scenaristica i redateljica filma je Jasmina Božinovska Živalj. Direktor fotografije je Mario Britvić, a montažer Ivor Ivezić.

Dokumentarni film Za dva kovčega slave možete pronaći i u videoteci naše multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!