Zagreb, crkva sv. Blaža - misa: Proslava 30 godina od međunarodnog priznanja RH

11.01.2022.

12:18

Autor: HRT

Crkva svetog Blaža

Crkva svetog Blaža

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

U subotu, 15. siječnja, u 10 sati na Prvom programu HTV-a, Prvom programu HR-a te preko multimedijske usluge HRTi prenosimo misu iz crkve sv. Blaža u Zagrebu. Misu zahvalnicu u povodu 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predvodit će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit.

Na današnji dan, 15. siječnja 1992., Hrvatsku je priznalo svih 12 članica Europske unije, koliko ih je tada bilo, kao i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska i Švicarska. Dva dana prije tog događaja (13. siječnja) Vatikan je priznao RH. To se dogodilo punih šest mjeseci nakon što je 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio povijesnu Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Hrvatska koja je bila izložena velikosrpskoj agresiji i s okupiranim dijelovima svojeg teritorija postala je tako nezaobilazni međunarodni čimbenik na karti svijeta, suverena država priznata unutar svojih međunarodno priznatih granica, ravnopravna među državama svijeta. Nakon pobjede u Domovinskom ratu, šest godina poslije, 15. siječnja 1998., uspješno je dovršen postupak mirnog povratka okupiranih teritorija istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske zaslugom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Misu zahvalnicu tim povodom iz župne crkve sv. Blaža u Zagrebu predvodit će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit.

Nastupaju Zbor HRT-a, glazbenici Simfonijskog orkestra i maestro Tomislav Fačini.

Urednica i komentatorica je Antonia Hrvatin Roth. Redatelj je Neven Mihael Dianežević, a producent Draško Vrgoč.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!