08:44 / 27.05.2021.

Autor: HRT

Zagreb, crkva Sveta Mati Slobode: Misa, prijenos

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U petak 28. svibnja, povodom  30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u Zavjetnoj crkvi Sv. Mati Slobode u zagrebačkom naselju Jarun bit će služena misa koju će služiti mons. Jure Bogdan, vojni biskup u RH. Prijenos mise pratite od 10:45 na Prvom programu HTV-a te preko multimedijske usluge HRTi.

Dan Oružanih snaga obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici.

Ove godine je 30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske. Tada su našoj javnosti predstavljene prve postrojbe ZNG-a kroz svečan mimohod. Riječ je o profesionalnoj, uniformiranoj, oružanoj formaciji, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u RH.

Zbor Narodne garde bio je preteča Hrvatske vojske. Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga. 

Urednik i komentator prijenosa mise je Dragutin Siladi.

Redatelj je Neven-Mihael Dianežević, a producent Draško Vrgoč.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!