12:04 / 05.01.2021.

Autor: HRT

Zagreb: Misa, prijenos

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: -/PIXSELL

Važnost Bogojavljenja na Istoku jednaka je kao na Zapadu slavljenje Božića. Svetkovina se pojavljuje početkom 3. stoljeća u Aleksandriji. Sadržajno, vrlo brzo pridodaje joj se i spomen Isusova krštenja i prvog Isusova čuda u Kani Galilejskoj.
6. siječnja na HTV1 i HR1 u 10 sati Bogojavljenje je prvobitan blagdan Isusova rođenja u Istočnoj Crkvi. Važnost Bogojavljenja na Istoku jednaka je kao na Zapadu slavljenje Božića.

Svetkovina se pojavljuje početkom 3. stoljeća u Aleksandriji. Sadržajno, vrlo brzo pridodaje joj se i spomen Isusova krštenja i prvog Isusova čuda u Kani Galilejskoj.

Po toj svetkovini svi narodi svijeta vidješe spasenje Boga našega. Bogojavljenje nas poziva na ekumenizam i misionarsko djelovanje Crkve. Svetkovina Bogojavljenja naziva se i Sveta tri kralja. Biblija govori o magima ili mudracima a štovanje triju kraljeva počinje u 12. stoljeću.

Euharistijsko slavlje iz župne crkve sv. Ivana Krstitelja predvodit će mons. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup.

Urednik i komentator je Dragutin Siladi, redatelj Neven Mihael Dianežević, a organizator Luka Zadravec.

Prijenos pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci pronađite emitirana izdanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!