Zagreb: Proslava 700. obljetnice smrti bl. Augustina Kažotića

25.05.2023.

13:20

Autor: HRT

Crkva bl. Augustina Kažotića

Crkva bl. Augustina Kažotića

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Svetkovina Duhova rođendan je Crkve, a Duh Sveti treća je božanska osoba, Gospodin i Životvorac, naš Tješitelj i Branitelj. Prvi hrvatski blaženik, dominikanac i biskup Augustin Kažotić, rođen je oko 1260. u Trogiru, a umro je u Luceri 3. kolovoza 1323. Bio je zagrebački biskup, plodan teološki pisac i propovjednik i biskup Lucere, u južnoj Italiji.

Liturgijski je reformator i utemeljitelj katedralne škole. Uveo je u katedrali zajedničko moljenje časoslova, vodio brigu o higijeni naroda i o zdravstvu, a osobito se brinuo za siromahe. Papa Klement XI. proglasio ga je 1702. blaženim. Dominikanci ove godine slave sedam stoljeća od njegova rođenja za nebo.

Glavna proslava biti će 3. kolovoza 2023., a na svetkovinu Duhova, u nedjelju 28. svibnja, misno slavlje ususret obljetnici iz župne crkve bl. Augustina Kažotića predvodit će o. Anto Gavrić, prior dominikanskog samostana. 

Komentator i urednik prijenosa koji možete pratiti od 10 sati na Prvom i preko multimedijske platforme HRTi je Dragutin Siladi. Redatelj je Neven Mihael Dianežević, a organizator produkcije Luka Zadravec.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!