Zagreb: Stepinčevo - misa, prijenos

07.02.2022.

13:05

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U četvrtak, 10. veljače, u 17 sati na Četvrtom slijedi prijenos euharistijskog slavlja u čast blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, ispred zagrebačke katedrale Uznesenja BDM stradale u potresu, na kojem će predsjedati kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit.

Zagrebački nadbiskup, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, mučenik za Krista i Crkvu Katoličku, taj uzoran pastir Božjeg naroda i neustrašiv zastupnik Božjih i ljudskih prava, osuđen je godine 1946. na montiranom političkom procesu na šesnaest godina zatvora s prisilnim radom te je daljnjih pet godina lišen svih građanskih prava.

Tadašnje komunističko vodstvo željelo je "narodnu Crkvu" neovisnu o Svetoj Stolici, čemu se Stepinac oštro odupro, ostavši vjeran papi i katoličkom jedinstvu. Molitva za neprijatelje i praštanje svima stalna je tema Stepinčevih izjava i pisama, kao i triju oporuka napisanih u zatočeništvu. Papa Pio XII. imenovao ga je 12. siječnja 1953. kardinalom. Umro je na glasu svetosti i mučeništva u Krašiću, 10. veljače 1960. sveti papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim u Mariji Bistrici, 3. listopada 1998. Crkva u Hrvata u iščekivanju je njegova proglašenja svetim.

HTV će prenositi euharistijsko slavlje Njemu na čast ispred zagrebačke katedrale Uznesenja BDM stradale u potresu, na kojem će predsjedati kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit.

Urednik i komentator prijenosa je Dragutin Siladi, redatelj Neven-Mihael Dianežević, a organizator Luka Zadravec.

Prijenos pratite i preko multimedijske usluge HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!