Zagreb: Misa u povodu Dana oružanih snaga RH

23.05.2022.

21:22

Autor: HRT

Zagreb: Crkva Sveta Mati Slobode

Zagreb: Crkva Sveta Mati Slobode

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

U petak 27. svibnja na Trećem u 19 sati prenosimo misu u povodu Dana oružanih snaga RH. Misno slavlje, iz zavjetne Crkve Sveta Mati Slobode na Jarunu, predvodit će mons. Jure Bogdan, vojni biskup u RH.

Dan oružanih snaga obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG)  na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. Ove godine je 31. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske. Tada su našoj javnosti predstavljene prve postrojbe ZNG-a kroz svečan mimohod.

Riječ je o profesionalnoj, uniformiranoj, oružanoj formaciji, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u RH. Zbor Narodne garde bio je preteča Hrvatske vojske. Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga. 

Urednik i komentator prijenosa je Dragutin Siladi. Redatelj je Neven Mihael Dianežević, a producent Draško Vrgoč

Misu pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!