08:58 / 29.04.2022.

Autor: HRT

Zajednički stol i postelja

Subota, 14. svibnja na Trećem

Subota, 14. svibnja na Trećem

Foto: Zajednički stol i postelja / film

Francusko-talijanska romantična komedija Zajednički stol i postelja na rasporedu je u subotu, 14. svibnja, u 18:30 na Trećem. 

Zaprosivši Christine, 26-godišnji Antoine Doinel napokon je zaplovio u bračnu luku i čini se da više ništa ne može ugroziti sreću dvoje mladih. Antoine uživa u poslu cvjećara dok Christine radi kao profesorica violine. Ali Antoine će nakon nezgode s cvijećem promijeniti posao i zaposliti se u američkoj tvrtki koja se bavi maketama brodova na daljinsko upravljanje. Jednog dana upoznat će zavodljivu Japanku Kyoko i unatoč Christininoj trudnoći upustiti se u vezu s njom... 

Samo dvije godine nakon umjetničkog i komercijalnog uspjeha trećeg dijela sage o životu svog filmskog alter ega Antoinea Doinela Ukradeni poljupci, francuski redatelj François Truffaut snimio je novi nastavak - Zajednički stol i postelja. Film govori o Doinelovu ulasku u brak koji će se vrlo brzo suočiti s prvim krizama te i razlozima za razvod. Unatoč ovom ozbiljnom zapletu koji je redatelj ponovno poluautobiografski vezao za vlastita iskustva, Truffautov je film zadržao vedar i lepršav ton prethodnika. Tako je i dalje riječ o šarmantnoj humorističnoj drami čijeg glavnog junaka rese životni optimizam, romantičarski duh i uvjerenje da se svi problemi u životu mogu riješiti na manje-više bezbolan način. 

Subota, 14. svibnja na Trećem

Subota, 14. svibnja na Trećem

Foto: Zajednički stol i postelja / film

Kao i u svim ostalim nastavcima filmske priče o Antoineu Doinelu u glavnoj ulozi je glumačka ikona novog vala Jean-Pierre Léaud, dok je Léaudova partnerica opet Claude Jade. Osnovna razlika u odnosu na prethodna tri filma jest Truffautovo nastojanje da svog junaka predstavi kao mladog čovjeka na ključnoj razdjelnici između bezbrižne mladosti i niza zadaća koje donose zrelije godine.

Galerijom likova i njihovim odnosima nalik na radove velikana francuske kinematografije Jeana Renoira, te realiziran u duhu filmova novog vala, Truffautov je film opetovano izazvao brojne laskave ocjene kritike. Ipak, redatelj je pričekao punih devet godina kako bi filmom L'amour en fuite iz 1979. naposljetku okončao serijal o svom filmskom alter egu. Kuriozitet je cameo nastup komičara Jacquesa Tatija čime je Truffaut želio odati priznanje i njemu i njegovu liku gospodina Hulota. 

U ovome filmu glume i Hiroko Berghauer, Barbara Laage, Daniele Girard, Daniel Ceccaldi, Claire Duhamel i Daniel Boulonger.

Scenaristi ostvarenja originalna naslova DOMICILE CONJUGAL iz 1970. godine su redatelj F. Truffaut, Claude de Givray i Bernard Revon.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!