Zameo ih vjetar

09.12.2021.

08:51

Autor: HRT

Petak, 24. prosinca na Drugom

Petak, 24. prosinca na Drugom

Foto: Zameo ih vjetar / film

U petak, 24. prosinca na Drugom programu u 20:05 ne propustite film Zameo ih vjetar (1939.). Često proglašavan najboljim filmom svih vremena od ukupno 13 nominacija dobio je čak 8 Oscara; među ostalim za najbolju glavnu glumicu (Vivien Leigh), najbolju sporednu glumicu (Hattie McDaniel - prva Afroamerikanka koja je bila nominirana i dobila Oscara), najbolju režiju (Victor Fleming), najbolji scenarij (Sidney Howard) i najbolji film. 

video thumb

Već su legendarne priče kako je za glavnu žensku ulogu intervjuirano više od 1400 glumica, među njima i Joan Crawford, Claudette Colbert, Carole Lombard i Katharine Hepburn; baš kao i ona da je Vivien Leigh bila otkriće u posljednji trenutak, nakon što je snimanje već počelo. Zapravo je producent David O. Selznick sudjelovanje Vivien Leigh zadržao tajnom kako bi pojačao znatiželju publike za film. Na njemu su se izmijenila čak četiri redatelja - prvi od njih bio je George Cukor, kojeg nije volio Clark Gable te je otpušten, a potom je došao Victor Fleming, koji je i potpisan kao redatelj filma, a kojeg su nekoliko tjedana, dok se oporavljao od iscrpljenosti, zamjenjivali Sam Wood i William Cameron Menzies (ujedno zaslužan i za vizualni izgled filma).

Doba je uoči Građanskog rata, na američkome jugu živi Scarlett O'Hara (V. Leigh), jedna od triju kćeri posjednika plantaže Geralda O'Hare (T. Mitchel), koji je uči o važnosti zemlje.

Scarlett je lijepa, pametna i razmažena, ima brojne prosce, a potajno je zaljubljena u Ashleyja Wilkesa (L. Howard), koji se namjerava oženiti skromnom Melanie Hamilton (O. De Havilland).

Petak, 24. prosinca na Drugom

Petak, 24. prosinca na Drugom

Foto: Zameo ih vjetar / film

U znak protesta Scarlett se na brzinu odluči udati za Melaniena brata Charlesa koji ubrzo pogine u ratu i ona gotovo odmah ostaje udovica. Kako pritom uopće ne tuguje, uskoro zapne za oko poznatom zavodniku Rhettu Butleru (C. Gable), ciničnom i inteligentnom muškarcu koji unatoč njezinom odbijanju neće tek tako odustati.

Vrtlog rata uvukao je i Scarlett u svoja zbivanja te će se ona potpuno promijeniti i naučiti brinuti i za druge. Kad se nakon rata s bojišta vrati i Ashley, njezinoj sreći neće biti kraja. No Ashley i dalje voli Melanie...

Petak, 24. prosinca na Drugom

Petak, 24. prosinca na Drugom

Foto: Zameo ih vjetar / film

Uloge tumače Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Hattie McDaniel, Butterfly McQueen.

Scenarist Sidney Howard (prema romanu Margaret Mitchell), redatelj Victor Fleming.

Petak, 24. prosinca na Drugom

Petak, 24. prosinca na Drugom

Foto: Zameo ih vjetar / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!