Zanimanje: Kraljica - Belgijska kraljica Matilda

22.03.2023.

22:05

Autor: HRT

Četvrtak, 23. ožujka na Trećem

Četvrtak, 23. ožujka na Trećem

Foto: Zanimanje: Kraljica / dokumentarna serija

Tri kraljice: Letizia od Španjolske, Matilda od Belgije i Maksima od Nizozemske. Što rade cijeli dan? Ustavi njihovih zemalja suprugama okrunjenih državnih poglavara ne dodjeljuju nikakvu službenu funkciju. Pa ipak, njihova je uloga važna. Kako se one služe svojim manevarskim prostorom? Ekipa dokumentarne serije  Zanimanje: Kraljica  godinu dana je pratila i promatrala te tri kraljice pri njihovim obvezama. Tako su nastale snimke izbliza koje pokazuju da one svoju funkciju shvaćaju kao zanimanje i poziv.

Druga epizoda dokumentarne serije Zanimanje: Kraljica u četvrtak, 23. ožujka, na Trećem programu u 22 sata posvećena je belgijskoj kraljici Matildi. 

Diplomirana psihologinja vodeća je na polju duševnog zdravlja i dobrobiti djece. Ta je majka četvero djece krenula u borbu protiv kibernetičkog zlostavljanja. Svojim se najnovijim angažmanom kao kuma Ujedinjenih naroda za održive obrazovne ciljeve uključila u globalni pokret. Film prikazuje ženu koja je okrenuta ljudima i želi pokrenuti promjene u svijetu. Matilda je kraljica s mnogo obveza i ispunjenim rokovnikom, ali ipak je odvojila vrijeme za ekskluzivno snimanje.

Dokumentarnu seriju Profession: Queen / Beruf: Königin odabrala je Mira Vočinkić.

Četvrtak, 23. ožujka na Trećem

Četvrtak, 23. ožujka na Trećem

Foto: Zanimanje: Kraljica / dokumentarna serije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!