Zatvorenik

15.03.2023.

07:47

Autor: HRT

Subota, 25. ožujka na Trećem

Subota, 25. ožujka na Trećem

Foto: Zatvorenik / film

Britanska drama "Zatvorenik" bit će našoj publici itekako zanimljiva: riječ je o za nas donedavno nepoznatom filmu čija priča nevjerojatno nalikuje sudbini našega kardinala Alojzija Stepinca. Naime, "Zatvorenik" je priča o montiranom sudskom procesu kardinalu u jednoj neimenovanoj istočnoeuropskog državi, nakon Drugog svjetskog rata. Film prikazujem u subotu, 25. ožujka, na Trećem programu u 18:30. 

Brojne su podudarnosti između ovoga filma i sudbine kardinala Alojzija Stepinca, a vrijedi spomenuti i određenu fizičku sličnosti između Aleca Guinessa i Stepinca, koja će film dodatno učiniti bliskim svim poznavateljima Stepinčeve sudbine.

Inače, riječ je o vrlo dobrom filmu u kojem su, pored legendarnog Alec Guiness (Ratovi zvijezda, nagrađen Oscarom za glavnu ulogu u filmu Most na rijeci Kwai), odlične uloge zabilježili i svi drugi glumci, ponajprije Jack Hawkins (Lawrence od Arabije, Zulu, Most na rijeci Kwai, Ben Hur). Zanimljivo, u doba prikazivanja, Zatvorenik'je pobudio brojne kontroverze, da bi s vremenom postao nezasluženo zaboravljen.

U jednoj neimenovanoj komunističkoj državi u istočnoj Europi, vlasti strpaju u zatvor kardinala (A. Guiness), optuživši ga za izdaju. Kako je kardinal izuzetno popularan u javnosti, vlasti ga zapravo žele diskreditirati, bojeći se njegova utjecaja na narod. Želeći od kardinala iznuditi lažno priznanje, posao ispitivanja preuzima moćni isljednik (J. Hawking), koji je inače s kardinalom surađivao tijekom rata u borbi protiv nacista. Kardinal je ubrzo izložen strašnom pritisku i mukama...

Uz Aleca Guinessa i Jacka Hawkinsa u filmu glume Wilfrid Lawson, Kenneth Griffith te Jeanette Sterke

Scenarij je napisala Bridget Boland prema vlastitoj drami. 

Režiju potpisuje Peter Glenville. 

Drama orignalnog naslova THE PRISONER snimljena je 1955. godien. Urednik je Dean Šoša. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!