Zauvijek mladi: Doživjeti stotu

09.03.2023.

19:04

Autor: HRT

Četvrtak, 16. ožujka na Drugom

Četvrtak, 16. ožujka na Drugom

Foto: Zauvijek mladi / HRT

Gotovo da nema čovjeka koji ne razmišlja o tome koliko dugo će živjeti. To je vječna tema svakog čovjeka, od njegove najranije mladosti, pa ako se posreći - do duboke starosti. Moderna znanost želi istražiti zašto neki ljudi žive dulje, što im omogućava zdrav i dug život, je li njihova kronološka dob u skladu s njihovom biološkom starošću. 

Zdrav život, utjecaj genetike s jedne strane i mogućnosti koje su nam na raspolaganju u borbi sa starošću i bolešću, s druge strane, uvijek su središnje teme gotovo svakog čovjeka. To su suštinska pitanja naše biološke egzistencije koja uvijek traže nove ideje, nove mogućnosti i nove odgovore iz prostora znanosti.

Tim naših znanstvenika, potvrđenih u svijetu na području molekularne biologije, kineziologije, psihologije, neuroznanosti, nutricionizma, kroz šest epizoda pokušavaju prodrijeti u tajnu mladosti i dugog života. Doživjeti stotu, četvrtu epizodu popularnoznanstvene serije Zauvijek mladi emitiramo u četvrtak, 16. ožujka na Drugom programu u 18:45.

Kako različite moderne znanosti promatraju fenomen starenja čovjeka, procesa koji nas suočava s ranjivošću, kada su gotovo sve funkcije usporene, a često i sasvim onemogućene uslijed različitih oboljenja?

Što danas znamo o mogućnostima intervencije u procese starenja zahvaljujući različitim medicinskim postignućima, može li moderna znanost učiniti zaokret u usporavanju starenja i ublažavanju bolesti koje značajno utječu na kvalitetu života u starijoj dobi, govore znanstvenici: prof. dr. sc. Mathias Jucker, Sveučilište Eberhard Karls u Tübingenu, dr. sc. Daniel Munoz-Espin, Sveučilište u Cambridgeu, dr. sc. Gabriele S. Kaminski Schierle Sveučilište u Cambridgeu, dr. sc. Ljiljana Fruk, Sveučilište u Cambridgeu, prim. Robert Torre, dr. med., KBC Sestre milosrdnice, Zagreb, prof. dr. sc. Igor Rudan, Sveučilište u Edinburghu.

Narator je prof. dr. sc. Nikola Poljak. Scenaristica i urednica emisije je dr. sc. Jasna Burić, a redatelj Mislav Hudoletnjak.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!