Zauvijek mladi: Eliksir mladosti

02.03.2023.

18:58

Autor: HRT

Četvrtak, 9. ožujka na Drugom

Četvrtak, 9. ožujka na Drugom

Foto: Zauvijek mladi / HRT

Vječna tema gotovo svakog čovjeka, od njegove najranije mladosti, pa ako se posreći - do duboke starosti je pitanje koliko će dugo živjeti. Moderna znanost želi istražiti zašto neki ljudi žive dulje, što im omogućava zdrav i dug život, je li njihova kronološka dob u skladu s njihovom biološkom starošću.

Zdrav život, utjecaj genetike s jedne strane i mogućnosti koje su nam na raspolaganju u borbi sa starošću i bolešću, s druge strane, uvijek su središnje teme gotovo svakog čovjeka. To su suštinska pitanja naše biološke egzistencije koja uvijek traže nove ideje, nove mogućnosti i nove odgovore iz prostora znanosti. 

Tim naših znanstvenika, potvrđenih u svijetu na području molekularne biologije, kineziologije, psihologije, neuroznanosti, nutricionizma, kroz šest epizoda pokušavaju prodrijeti u tajnu mladosti i dugog života. Eliksir mladosti, naziv je treće epizode nove popularnoznanstvene serije Zauvijek mladi koja je na rasporedu u četvrtak, 9. ožujka na Drugom programu u 18:45.

Od kad je čovjeka, težnje za blagodatima mladosti nikad nisu stale. Starenjem se prisjećamo svog mladog tijela i duha, suočavamo se s ograničenjima i nizom novih problema. Čovjek nikad nije prestao težiti ideji "eliksira mladosti", odnosno doznati kako bi mogao usporiti i prevariti mehanizme starenja. 

Sugovornici su: prof. dr. sc. Janoš Terzić, Sveučilište u Splitu, prof. dr. sc. Vlatka Zoldoš, Sveučilište u Zagrebu, prof. dr. sc. Gordan Lauc, Sveučilište u Zagrebu, prof. dr. sc. Kristijan Ramadan, Sveučilište u Oxfordu, prof. dr. sc. Miroslav Radman, MedILS, Split, dr. sc. William Bains, Sveučilište u Cambridgeu, prof. dr. sc. Darija Bender Vranešić, Sveučilište u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Knjaz, Sveučilište u Zagrebu, prof. dr. sc. Igor Jukić, Sveučilište u Zagrebu, mr. sc. Gaye Godkin, Dublin, Robert Torre, prim. dr. med., KBC Sestre milosrdnice, Zagreb.

Narator u seriji je prof. dr. sc. Nikola Poljak.

Serija je nastala po ideji i scenariju dr. sc. Jasne Burić koja je i urednica.  Režiser je Mislav Hudoletnjak, a snimatelji Mile Tapavički, Ivan Kovač, Dražen Petrač, Mario Britvić, Siniša Galar, Damir Bednjanec, Branko Cahun, Davorin Gecl i Jurica Ožić Bebek. 

Popularnoznanstveno seriju Zauvijek mladi na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme nalaze se prethodno emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!