Ždrijebe

12.07.2021.

18:57

Autor: HRT

Srijeda 21. srpnja na Drugom

Srijeda 21. srpnja na Drugom

Foto: Ždrijebe / film

U srijedu 21. srpnja na Drugom programu u 21 sat pogledajte film Ždrijebe (THE COLT, 2005.). Ova dirljiva ratna drama snimljena je prema priči sovjetskog pisca Mihaila Šolohova (1905.-1984.), dobitnika Nobelove nagrade za roman Tihi Don, a film je režirala Yelena Lanskaya, koja je za njega osvojila nagradu za režiju na festivalu La Femme. Film je bio proglašen najboljim filmom u Hustonu, osvojio je nagradu žirija na FIAF-u za najbolji film, te nagradu Humanitas za scenarij.

video thumb

Godina je 1864., Američki građanski rat. Mladi sjevernjački vojnik Jim Rabb (R. Merriman) upravo je izgubio brata i piše pismo roditeljima.

Dan poslije njegova kobila oždrijebi se, a nejako ždrijebe za Jima kao da je Božji dar uz koji će lakše preboljeti gubitak brata. No, njegov pretpostavljeni, narednik Longacre (S. Bacic), naređuje mu da ubije ždrijebe, jer je s njim nemoguće napredovati. Jim to nije u stanju učiniti, iako se pokušao prisiliti, a ne može ni sam narednik, pa ždrijebe ostaje s njima.

Na drugoj strani, među južnjacima, narednik Woodruff (W. MacDonald), upravo je izgubio sina. Istodobno mu je dodijeljen mladi novak Hatch (H. Sutherland), za kojega je odmah jasno da je kukavica i slabić. Putovi će povezati dvojicu vojnika, hrabrog Jima, koji će riskirati vlastiti život da spasi ždrijebe, i kukavicu Hatcha, koji ne preza ni od toga da ostavi umirućeg suborca...

U glavnim su ulogama Ryan Merriman, Steve Bacic, Darcy Belsher, Haig Sutherland, William MacDonald, Scott Heindl.

Scenarij Stephen Harrigan, prema kratkoj priči Mihaila Šolohova, režija Yelena Lanskaya.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!