Zeleni planet

14.09.2023.

20:32

Autor: HRT

Zakoračite u čarobni skriveni svijet pun neobičnih priča, neočekivanih junaka i neobičnog ponašanja. Predstavit će nam ga sir David Attenborough. U ponedjeljak, 18. rujna u 20:15 na Prvom programu prikazujemo petu epizodu BBC-jeve dokumentarne serije Zeleni planet.

Biljke imaju tajni život skriven od naših očiju. Sposobne su stvoriti uzajamno koristan odnos sa životinjama. 

Ali također mogu biti agresivne, kompetitivne i dramatične kao i sva druga živa bića na našem planetu. U okršajima sa suparničkim biljkama, životinjama i prirodnim silama bore se za svjetlo, prostor, hranjive tvari i mogućnost razmnožavanja.

Predstavljajući rezultate znanstvenih istraživanja u proteklih dvadeset godina, ova spektakularna serija otkriva koliko su biljke međusobno povezane. Specijalizirane kamere omogućuju nam da vidimo mnogo više od onoga što je dostupno ljudskom oku i upoznamo se s biljkama bolje nego ikad.

Ponedjeljak, 18. rujna na Prvom

Ponedjeljak, 18. rujna na Prvom

Foto: Zeleni planet / dokumentarna serija

Posjetit ćemo različita staništa - pustinje, tropske šume, podvodni svijet, umjereni pojas i urbani okoliš. Svaka epizoda predstavlja jednu skupinu biljaka, otkriva nam s kakvim se preprekama suočavaju i kakva su dosjetljiva rješenja našle kako bi opstale.

Otkrivamo nove priče, dosad nezabilježene oblike ponašanja životinja i biljaka te neočekivane junake. Ovo je planet Zemlja iz perspektive biljaka!

5. epizoda: Naš život doslovno ovisi o biljkama. One nam daju zrak i hranu. Četrdeset posto divljih biljaka danas je ugroženo, ali ljudi nalaze nove načine da im pomognu. U Africi naveliko bacaju sjeme u krajolik, a u Brazilu sade drvo po drvo.

Dokumentarnu seriju THE GREEN PLANET odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!