08:26 / 10.03.2021.

Autor: HRT

Zemlja: priroda našeg planeta: Voda

Utorak, 23. ožujka na Prvom

Utorak, 23. ožujka na Prvom

Foto: Zemlja: priroda našeg planeta / dokumentarna serija

U utorak, 23. ožujka na Prvom programu u 21:05 ne propustite 3. epizodu dokumentarne serije  Zemlja: priroda našeg planeta. Epizoda predstavlja najistaknutije stanište našeg planeta - vodu. Ironično je što svoj planet nazivamo "Zemlja", kada su dvije trećine njegove površine pokrivene vodom!

Oceani, s promjenjivom temperaturom vode i globalnim strujama, također djeluju kao pokretačka snaga lokalnih vremenskih pojava i globalnih klimatskih promjena. Osim toga, oni osiguravaju golemo stanište bezbrojnim vrstama. Neke od najvažnijih su mikroskopski male biljke i bakterije. U pravim uvjetima vide se iz svemira u jednom od najtajanstvenijih prirodnih spektakala, cvjetanju algi. "Cvjetanje" je iznenadna masovna reprodukcija fitoplanktona koja mijenja boju golemih vodenih površina pa polako postaju svjetlucavo, plavo-zeleno prostranstvo. Lijepa pojava, ali potencijalno smrtonosna za drugi morski život.

Međutim, masovna pojava zooplanktona - obično sićušnih rakova - može prehraniti velik broj morskih stvorenja. Hladna morska voda bogata hranjivim tvarima životinjskom planktonu omogućuje da buja - zbog čega se u predjelima oceana koji imaju veliku populaciju zooplanktona mogu naći najrazličitiji članovi morskog prehrambenog lanca. Raže mante i kitopsine tek su dva planktonska sladokusca u svijetu.

Život je niz uspona i padova - to vrijedi i za oceane i njihove stanovnike. Zemljina mora podložna su sili prirode koja doslovno nije s ovog planeta. Gravitacijsko privlačenje Mjeseca odgovorno je za plimu i oseku na Zemlji. Taj stalni ciklus stvorio je jedinstvena staništa duž mnogih obala svijeta, poput mangrovih šuma i plimnih ravnica - koje su dom jedinstvenim stvorenjima, savršeno prilagođenima životu u blatu.

Proizvodnja: Terra Mater Factual Studios

Odabrala je Mira Vočinkić.


Utorak, 23. ožujka na Prvom

Utorak, 23. ožujka na Prvom

Foto: Zemlja: priroda našeg planeta / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!