Život slavnih u deset fotografija: Elizabeth Taylor

17.09.2022.

12:31

Autor: HRT

Nedjelja, 2. listopada na Prvom

Nedjelja, 2. listopada na Prvom

Foto: Život slavnih u deset fotografija / dokumentarna serija

Lik Elizabeth Taylor poznat je diljem svijeta. Ona je bila jedna od najpoznatijih žena Hollywooda. No, može li tek pregršt fotografija otkriti nove spoznaje o tako poznatoj osobi? Drugi nastavak dokumentarne serije Život slavnih u deset fotografija, posvećen filmskoj divi Elizabeth Taylor, prikazujemo u nedjelju, 2. listopada, u 22:15 na Prvom. 

Nedjelja, 2. listopada na Prvom

Nedjelja, 2. listopada na Prvom

Foto: Život slavnih u deset fotografija / dokumentarna serija

Elizabeth Taylor je poznata po svojoj ljepoti, brojnim brakovima i uspješnoj karijeri, ali njezina je priča mnogo složenija nego što ove činjenice otkrivaju. Tijekom života ona se dotakla pitanja zbog kojih je njezina priča relevantna još i danas. Borila se protiv kontrole koju je nametao studio, a u jednom je trenutku bila najbolje plaćena glumica u Hollywoodu te je zagovarala jednaka prava glumaca.

Nedjelja, 2. listopada na Prvom

Nedjelja, 2. listopada na Prvom

Foto: Život slavnih u deset fotografija / dokumentarna serija

Elizabethina priča počinje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Rođena je 1932. u američkoj obitelji koja se nastanila u Londonu. Otac joj je bio trgovac umjetninama, a majka nekadašnja glumica. Na prvoj fotografiji vidimo ju kao maleno dijete, vjerojatno na seoskom imanju obiteljskih prijatelja Cazaleta. Ali po izbijanju rata 1939. obitelj Taylor napušta London te se seli u Kaliforniju. U SAD-u Elizabeth se istaknula kao ambiciozna mlada glumica te je sa samo deset godina već potpisala ugovor s velikim studijem. 

Do jedanaeste godine već je ostvarila prvu veliku ulogu mlade džokejke u filmu National Velvet. Taj dio priče istražujemo putem fotografije snimljene na probi kostima. Njezin život i rad unutar sustava studija složena je priča o moći, politici i seksualnosti, jer ona iz naivne mlade starlete prerasta u najmoćniju glumicu Hollywooda. Zbog svoje odlučnosti i ustrajnosti uspjela je postići neovisnost u vrlo konzervativnoj industriji.

Taj dio priče istražujemo putem niza dojmljivih fotografija, od njezine šesnaeste godine do izrastanja u zrelu glumicu. Među ostalima, tu je fotografija iza kulisa sa snimanja filma Div na kojoj pozira s prijateljem Jamesom Deanom, kao i njezina fotografija u poznatoj ulozi Kleopatre. 

Ostale fotografije istražuju Elizabethin privatni život koji se često odvijao pred očima javnosti. Ona je bila žena i majka te polovica najpoznatijeg zvjezdanog para na svijetu - Elizabeth Taylor i Richard Burton.

Dokumentarnu seriju A Life in Ten Pictures, nastalu u produkciji kompanije BBC Studios za BBC, odabrala je Mira Vočinkić.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!