Znamo li što jedemo: Pizza

03.03.2025.

20:34

Autor: HRT

video thumb

Nova domaća i nešpricana zabavno-poučna serija Roberta Knjaza otkrit će nam nepoznate i zapanjujuće crtice iz povijesti i sadašnjosti naših omiljenih obroka.

Ponedjeljak, 10. ožujka na Prvom

Ponedjeljak, 10. ožujka na Prvom

Foto: Znamo li što jedemo? / HRT

Tako ćemo redom degustirati epizode o bureku, hamburgeru, pašticadi i purici z mlincima, pizzi, juhama, ćevapima, janjetini te sarmi. Saznat ćemo tko je i kako izumio ova popularna jela, koji su im glavni sastojci te kako ih pripremaju različiti narodi.

Mnogi stručnjaci i osebujni poznavatelji gastronomije otkrivaju nam zašto je Churchill volio zagorsku puricu i tko je izmislio pašticadu. Upoznat ćemo čovjeka koji jede hamburgere svaki dan i pojeo ih je više od 34.000. Saznat ćemo zašto juha od kokoši liječi i tko je kraljici Elizabeti servirao ćevape.

Bit će i vrijednih savjeta o pripremi ovih jela u kućnim uvjetima, a riješit ćemo i vječnu dilemu: kaže li se sirnica ili burek sa sirom.

Devet svjetski poznatih jela u osam epizoda, snimljenih u šest različitih država gledajte samo na HTV-u. Zabavno, napeto, poučno! Mljac. U slast!

Četvrtu epizodu dokumentarne serije Znamo li što jedemo podnaslova Pizza, prikazujemo u ponedjeljak, 10. ožujka na Prvom programu u 20:15.

Ponedjeljak, 10. ožujka na Prvom

Ponedjeljak, 10. ožujka na Prvom

Foto: Znamo li što jedemo? / HRT

4. epizoda: Najveći napuljski izum, najpopularnije svjetsko jelo i najpoznatiji američki imigrant. Sve je to pizza. No koja je tajna popularnosti ovoga sočnog jela?

Kako je rođena pizza? Koji su joj najčešći i najbizarniji sastojci? Potraga za odgovorima odvela nas je u Italiju i SAD, gdje smo posjetili i najveći svjetski pizza festival.

Otkrijte kako pripremiti savršenu pizzu kod kuće i koliko koraka sagorijeva njezine kalorije.

Upoznajte pizzu mađaricu i svjetske pizzaiolo šampione. Epizoda se topi u ustima. Samo na HTV-u.

Ponedjeljak, 10. ožujka na Prvom

Ponedjeljak, 10. ožujka na Prvom

Foto: Znamo li što jedemo? / dokumentarna serija

Redatelj i scenarist je Robert Knjaz, direktor fotografije Domagoj Lozina, montažeri su Marija Bjelinski, Emma Teur, Marko Klajić, Nina Velnić.

Produkcija: Sirovina i sinovi d.o.o. za HRT, 2024.

Dokumentarnu seriju Znamo li što jedemo, osim ponedjeljkom na HTV1, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci se nalazi emitirana izdanja.  

Galerija
Ponedjeljak, 10. ožujka na Prvom, Foto: Znamo li što jedemo?/dokumentarna serija
Ponedjeljak, 10. ožujka na Prvom, Foto: Znamo li što jedemo?/dokumentarna serijaPonedjeljak, 10. ožujka na Prvom, Foto: Znamo li što jedemo?/dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!