17:56 / 10.03.2021.

Autor: HRT

Znanstveni krugovi

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pixabay / -

U utorak 16. ožujka na Prvom u 14:10 vrijeme je za tjednu emisiju Znanstveni krugovi. 

Centar za primijenjenu antropologiju jedinstven je ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Područja istraživanja obuhvaćaju molekularnu i evolucijsku antropologiju, bioarheologiju, analitičku kemiju u antropologiji, mikrobnu ekologiju te personaliziranu medicinu.

Nekad neizlječive nasljedne distrofije mrežnice oka danas je moguće liječiti inovativnom genskom terapijom. Klinička bolnica "Sveti Duh" u Zagrebu postala je šesti certificirani centar u svijetu za liječenje tih bolesti.

U suradnji s Britanskim veleposlanstvom i Britanskim savjetom za kulturne veze Institut 'Ruđer Bošković' organizira radionice znanstvene komunikacije 'Znanstvena spika'. Doktorandi uče popularno predstaviti svoje radove, među kojima je i istraživanje adenovirusa tipa 26.

Ljudi neprestano mijenjaju prirodu i okoliš. Neke od tih promjena trajno će ostati u novijim slojevima zemlje. Zbog toga se u širokoj javnosti ukorijenio izraz antropocen - doba čovjeka.

Utorkom na Prvom

Utorkom na Prvom

Foto: Znanstveni krugovi / HRT

Novinarke emisije su Sandra Pavković te urednica Mirjana Srhoj i Jozefina Stipančević. Uz M. Srhoj urednica je i Maja Vađić, a realizatorica Petra Marotti.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!