16:41 / 11.05.2021.

Autor: HRT

Znanstveni krugovi

Prva fotografija koju je rover Perseverance poslao s Marsa

Prva fotografija koju je rover Perseverance poslao s Marsa

Foto: Nasa / Twitter

U utorak 18. svibnja na Prvom programu u 14:05 pogledajte novo izdanje emisije Znanstveni krugovi.

Nastavlja se potraga za znakovima života na Crvenom planetu. NASA-ino vozilo Perseverance i jedinstveni mali helikopter Ingenuity odnedavno zajedno pretražuju Marsov krater Jezero.

Znanstvenici Hrvatskog instituta za istraživanje mozga proučavaju tajne novootkrivenog proteina u mozgu – urogvanilina i njegovu ulogu u šećernoj bolesti tipa 2.

U suradnji s britanskim veleposlanstvom i Savjetom za kulturne veze, Institut Ruđer Bošković organizira radionice znanstvene komunikacije. Doktorandi uče pristupačno predstaviti svoje radove, među kojima je istraživanje interakcija malih organskih molekula s genskim materijalom i proteinima.

Tko su bili prvi vlasnici automobila u Zagrebu? Što se sve njihovom pojavom promijenilo i kako su ih dočekali Zagrepčani? Kako su se polagali vozački ispiti i tko je prvi u gradu dobio vozačku dozvolu? Sve to otkriva izložba Zagreb na kotačima kojom se obilježava 115. obljetnica prvog hrvatskog automobilističkog kluba.

Urednice su Mirjana Srhoj i Maja Vađić.

Realizatorica je Petra Marotti, novinarke Sandra Pavković, Mirjana Srhoj, Marija Vuković Siriščević i Maja Vađić.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!